Skip to main content
x 

Tuğrul Türkeş, öğrencilerin sorularını yanıtladı!

MHP Genel Başkan Yardımcısı Tuğrul Türkeş dün gece Abbas Güçlü İle Genç Bakış'ta gençlerle masaya oturdu

Tuğrul Türkeş, öğrencilerin sorularını yanıtladı!
Tuğrul Türkeş, öğrencilerin sorularını yanıtladı!

MHP Genel  Başkan Yardımcısı Tuğrul Türkeş dün gece Abbas Güçlü İle Genç Bakış'ta gençlerle masaya oturdu. Yeni formatıyla ekrana gelen Genç Bakış, farklı üniversitelerden gelen öğrenci ve seyircilerin canlı yayında gönderdikleri görüntü sorularla çok hareketli geçti. Türkeş, zor sorulara bazen rahat cevaplar verirken bazende köşeye sıkıştı.

"BABAM ADNAN MENDERES'IN ASILMAMASINI DEFALARCA SÖYLEDİ"

- 13 Kasım sonrası ailece babam ve beş çocuğu Hindistana sürgüne gittik.Hindistanda iken babam Cemal Gürsele mektup yazdı. Adnan Menderes'in asılmaması gerektiğini yapılanların yanlış olduğunu ve Türkiyenin hayatında yara olacağını söyledi.

"28 ŞUBAT DÖNEMİNDE PARTİNİN SİYASİ YAKLAŞIMINI DOĞRU BULMADIĞIM İÇİN AYRILDIM"
- 1997 de Türkeş hakkın rahmetine kavuştuktan sonra biz MHP’de demokratik bir seçim yaptık. Düşünün ki 30 yıllık çok güçlü bir lider figürü hayatını sonlandırdı. Bütün Türkiye bakıyor MHP’de ne olacak. 30 yıl sonra MHP yeni bir yola giriyordu. Bu yolu doğru başlatmamız gerekiyordu. Herkesin adaylığını kabul ettik. Ben de aday oldum! ilk turda en fazla oyu ben aldım ama o benim genel başkan olmama yetmedi. Bahçeli seçildi.

- Partiden genel başkan olamadım diye ayrılmadım. 28 şubat sürecinde Türkiye seçime giderken o dönemde MHP daha sonra girdiği 57.hükümet döneminde partinin siyasi yaklaşımını doğru bulmadığım için uyarılarımı yaptım ve duyuramadım.  Duyurmamın tek yolu partiden ayrılmaktı. Ayrıldım ve Aydınlık Türkiye Partisini kurdum.

- Doğruyol’a girmedim 2002 seçimlerinde bir seçim iş birliği için ittifak yaptım ama gögsüme Kıratı takmadım.
- Hiç bir yerde bugüne kadar Türkeş’in mirası adına siyaset yapıyorum dememişimdir. Ben Tuğrul Türkeş olarak siyaset yapıyorum. MHP benim aklıma fikriyatıma göre milletin kalkınması yönünde daha iyi bir araçtır, amaç değildir.

-Kardeşim benden daha genç, daha farklı bakıyor bir takım meselelere. O orada milletvekili oldu, onun adına abisi konuşamaz.

"GEZİ'YE ÜLKÜCÜLERİ DAHİL ETMEK RİSKTİ"
- Dostlarımız beni arayarak 'Tuğrul bu gençlere şimdi sahip çıkmayacak ne zaman çıkacaksınız aptal mısınız' diyerek hakaret bile ettiler. Biz ne yaptık? MHP başkanlık divanını toplayıp herkesin fikrini aldık. Katılmalıyız veya katılmamalıyız diyen arkadaşlar oldu. Vardığımız nokta da kimin başlattığı belli değil, kimin yönlendirdiği de belli değildi ve nerede biteceğini bilemiyorsam ülkücüleri bu işin içine atmak risktir ve her an çatışma çıkabilir. Bu karara binaeyn yasaklandı.Ancak ilk başta çevreci gençliğin tepkisine saygısızlık değildir.

"TÜRKİYE TÜRKÇEYİ ANA DİL OLARAK MUHAFAZA ETMEK ZORUNDADIR"
- Annenizin konuştuğu dili sizin bilmek, yeni nesillere aktarmak istemenizde bir sakınca yoktur. Bunu aynı zamanda devlet dili yapalım dersen ülkeyi dağıtırsın. Her bölgede konuşulan etnik dili ya da dil olduğu iddia edilen lehçeyi, şiveyi o bölgede bürokrasi dili haline getirmeye kalkarsak bölgelerarası anlaşmayı bir kere ortadan kaldırırız. Türkiye Cumhuriyeti’nin Dili Türkçe'dir, bunu Türkiye muhafaza etmek zorundadır. 

"TERÖRÜN DURMASI ŞARTIYLA ÖCALAN'IN İDAMININ MECLİS'E GELMEDEN BEKLETİLMESİNE ONAY VERDİK"
- Yedi buçuk saatlik liderler zirvesi yapıldı. O değerlendirmedeki hakim kanaat bunun ülke açısından daha yararlı olacağı fikriydi. Biz MHP olarak anarşinin durması kaydı ile idam cezası verildikten sonra meclise sevkinin bekletilebileceğini ifade ettik. Fakat anarşinin tekrar yükselmesi halinde bekletilmeden meclis genel kuruluna indirilip bu idamın icra safhasına konulması gerektiğini söyledik alınan karar budur. Kamuoyunda çok yanlış yorumlanıyor. Sonra Türkiye seçime gitti. 57. Hükümet sonlandı. Daha sonra gelen siyasi iktidarlar döneminde idam cezası kalktı. Meclis genel kuruluna indirilmesi diye bir şey söz konusu olmadı. Onun sorumlusu biz değiliz, Adalet ve Kalkınma Partisi'dir.

"AK PARTİ ANAYASAYI İHLAL ETTİ, PEŞMERGENİN GEÇİŞİ TEZKEREYE AYKIRI"
- Suriye politikasında Ak Partinin yanlış olduğunu üç buçuk yıldır söylüyorum. Son getirdikleri tezkerede uluslararası silahlı güçlerinin Türkiye üzerinden geçmesini talebi vardı. Biz bunu kabul ettik.Yabancı ülkenin silahlı kuvveti demek yasal olarak BM'nin kabul ettiği dünyada ülkelerin tanıdığı ülkelerin nizami orduları demektir. Irak anayasasında peşmerge kolluk kuvveti demektir. Nizami ordu değildir. Irak’tan kabul edilmesi gereken Irak merkezi hükümetine bağlı sılahlı kuvvetlerin buradan geçmesi idi.Buna rağmen Ak Parti anayasayı ihlal etmiştir ve böyle bir gösteri alayının Türkiye üzerinden gitmesine izin vermiştir ve suçludur.

"AK PARTİYE GÜVENİMİZ YOK"
- Ak Partiye karşı hiçbir güvenimiz yok, güvenoyumuz da yok. Ak Partinin bölgesel siyasette çok büyük yanlışları var.

"YENI TÜRKİYE LAFI SAÇMALIKTIR"
- Yeni Türkiye lafı saçmalıktır. Yeni denildiğinde eskideki kazanımlarıda bırakmak zorunda kalırsınız. Yeni ceketi giyerseniz eski ceketin verdiği rahatlığı bir kenara bırakmak zorunda kalırsınız. Ebedi bir Türkiye kavramının üzerinde durmamız lazım.

"BİZ BAHÇELİ İLE HİÇ KÜSMEDİK"
- Sayın Bahçeli defalarca aracı yollayarak milletvekili adayı ol diye haber yolladı. O dönemde bu daveti geriye çevirdim.
- Biz Bahçeli ile hiç küsmedik. Bizim 40 yıllık hukukumuz var. MHP iktidardayken ben muhalefettim. İyiye iyi, kötü ya da eksik yaptıklarına da ya bu böyle olmuyor yanlış yaptınızı söyleyebildim. 2007 seçimlerine geldiğimizde Devlet bey çağırdı, kabul ettim.

"BİZ NE VAGON OLUYORUZ, NE KOLTUK DEĞNEĞİ"
- MHP’nin siyaseti kendi fikri yapısı ve ideolojisindedir. Bunda sapmalarımız yok. Zaman zaman CHP'ye yaklaşıyoruz. Bu seferde Tayyip bey ve AK Parti yetkilileri çıkıyor buna vagon oldunuz diyor.Biz ne koltuk değneği oluyoruz ne de vagon oluyoruz.

MHP'DE BİR DEĞİŞİM OLACAK MI?
- Seçim kazanmak değil, siyasetçilerin başka görevleri de vardır. Devlet bey çok deneyimli bir siyasetçi, yalpalamıyor. Başbakan yardımcılığı yaptı, mecliste bu kadar dönem görev yaptı. Günü geldiğinde bir gün bırakır siyaseti. Değişim olacaksa da buna MHP’liler karar verir.

"CUMHURBAŞKANI ADAYLIĞI İÇİN ÇATI FORMÜLÜ DÜŞÜNDÜK ÇÜNKÜ.."
- Muhalefet olarak Tayyip beyin seçilmesini istemiyorduk ve buna karşı bir aday çıkarmak istiyorduk. Seçim sonuçlarımızı değerlendirdiğimiz zaman tek başına bir Cumhurbaşkanı çıkaramıyorduk. Bu Cumhurbaşkanı bir siyasi partinin değil Türkiyenin Cumhurbaşkanı olacak. Müşterek bir Cumhurbaşkanı adayı diğer partilerle çıkartılabilir.

"TÜRKİYE'NİN BİRİNCİ PROBLEMİ İŞSİZLİK"
- Bence Türkiyenin birinci problemi ekonomidir, işsizliktir. Türkiyede 12 yıldır konut sektörü motor sektörü halinde .Türkiye'nin ekonomisinde konut sektörünü motor güç olarak koyduğumda krize girmesi kaçınılmazdır. Gerçek bu.
- Tarıma bağlı sanayiyi Türkiye genelinde yaygınlaştırmak yani tarımsal üretimi arttırmak ama buna bağlı olarakta sadece arpayı satmak değil bunu bir nihai ürün haline getirip satabilmek daha da önemlisi bir marka değeri kazandırmaya Türkiye'nin yönlenmesi lazım. Bu çarpık şehirleşmeyi önler ve gençlerimiz şehre gelme ihtiyacı duymaz.

"IRK TEMELLİ BİR DEVLET OLMAZ"
- 1980'li yıllarda ASALA'nın bitip 1983 te Şemdinli Eruh'taki baskın ile bir terör Türkiye’nin siyaset sahnesine giriyor. Şimdi 1983'ten bu yana Türkiyede 21. Yüzyıla yakışmayan etnik ayrımcılık yapan ırkçılık isteyen bir Kürt Devleti kurucağım diyor. Ancak hangi devlette ırk temelli bir tasnif var .

"ÜLKÜCÜLER TÜRKEŞ ZAMANINDA DA SOKAKLARDA OLMAMIŞTIR"
- 1984'ten bugüne ülkü ocakları ne zaman sokağa çıktı? Şimdi bir takım iddialar var, Devlet bey ülkü ocaklarını pasifize etti diye. Türkeş zamanında ülkücüler sokakta çatır çutur yumruk tekme girişiyordu da sonra mı durdu.MHP'de sorumlu olarak sizleri sokağa sürmüyor ve çıkmamanızı tavsiye ediyor.Çıkan da bizden değildir diyor.

"ALPARSLAN TÜRKEŞ MİLLİYEÇİLİĞİ DİYE BİRŞEY YOK"
- Alparslan Türkeş'in askerleriyiz, Devlet Bahçeli'nin değiliz lafı Türk milliyetçiliğine bağdaşan bir beyan değil.Şahsa bağlı milliyetçilik olmaz.
- Atatürk milliyetçiliği denilen şeyi de tartışılabilir bulurum. Eğer sağ olsaydı Atatürk Milliyetçiliği diye bir kavramı kabul eder miydi? Alparslan Türkeş de sağ olsaydı eminim Alparslan Türkeş milliyetçiliği diye bir şey olduğunu ısrarla kabul etmez Türk milliyetçiliği olduğunu ısrarla vurgulardı.

"GEZİ'DE Y KUŞAĞININ TEPKİSİ HAKLIDIR"
- Gezi, bir yandan park için yeşili korumak için başlamıştı. Y kuşağı denilen gençlik haklı bir tepki gösterdi.Gençlik bundan yılmasın,devam etsin.Bu tip şeylerde her zaman sokağa çıkılması lazım. Sonra işin rengi değişti. Farklı gruplar çıktı.

12 EYLÜL ANAYASASI
- Anayasayı generaller yazmadı Orhan Aldıkaçtı yazdı, anayasa profesörleri yazdı. Burhan kuzu da onlardan biridir. Şimdi bunu kötüleyen Burhan hocanın bile parmağının olduğunu düşünüyorum.Türkiye’nin yüzde 92 ‘si buna evet oyu verdi. O günün şartları içinde yazılmış bir anayasadır, yüzde 87 ‘si değişmiştir, hala ihtiyacı karşılamıyor. Bu anayasa etnik bir zümreye hak vermek için değil Türk toplumunun tümüne eşit anayasal vatandaşlık vermek için yenilenmelidir.
-12 Eylül'den iki tane emekli askeri mahkemeye sevk ederek hesap soramazsınız.

KÜBA’DA CAMİİ
- Ekonomi duvara gidiyor, halkın ayranı kabarmış üç tane uçak var. Cambaza bak Küba’da Camii 11.yy Amerika’yı Müslümanlar keşfetti filan bu camii cambaza bak numarasıdır. Aman bakmayın cebinizdeki cüzdan gider para gider.

BEDELLİ ASKERLİK
- MHP olarak biz Türk silahlı kuvvetleri ihtiyacını belirlesin,ihtiyaç fazlası varsa bedelli gelir. Bana göre Türkiye’nin profesyonel orduya geçmek için hazırlıklar yapması lazım

"VİCDANİ REDDİ KONUŞABİRİZ"
- Vicdani ret tartışmasını açabilirsin. Askerliğini yapmaz ama devletin uygun gördüğü bir yerde kamu görevinde çalışır. Canımın istediği gibi gezerim diyemezsin.

ATATÜRK UNUTTURULUYOR MU?
- Semboller önemlidir. Çankaya köşkü, Anıtkabir bir takım ritüeller önemlidir. Çankaya köşkü Cumhurbaşkanlığı olarak kullanılmazsa ne olur? Bir geleneği muhafaza açısından önemli. Oraya alışveriş merkezi yapmamak gerekir.
- Frak bana göre şart değil. Atatürk zamanında batı ülkelerinde o günün giyinme tarzına uygun bir şeydi.
ÖNÜMÜZDEKİ SEÇİMLERDE NE OLUR?
- 12 yıldır kemikleşmiş ve metal yorgunluğuna uğramış olan bir siyasi partinin bundan sonra devam etmesi mümkün değildir. İki başlılıkda var. Cumhurbaşkanı mecbur kalıyor, görevini tehlikeye atarak partiye destek olmaya çalışıyor. Buda demokrasiyi incitiyor. Değişim şart. Tercih tek başına iktidardır. İşte tek başına bir parti gelemeyebilir. Nasıl ki daha önce olmayan bir parti AKP kuruldu, halk yeterli oyu verdiyese yarında Haziran seçimlerinde bize verir, MHP tek başına iktidara gelir. Hasar tespiti yapılır, Türkiye’yi huzura refaha götürürüz. Koalisyonda gelirse, bu da demokraside bir formüldür.