Skip to main content
x 

Osmanlı'dan bugüne milliyetçilik dün Genç Bakış'ta tartışıldı!

İlber Ortaylı: "Milliyetçiliği ayaklar altına almak kolay değil" "Türkiye ismi 12. yüzyıldan beri var"

Osmanlı'dan bugüne milliyetçilik dün Genç Bakış'ta tartışıldı!
Osmanlı'dan bugüne milliyetçilik dün Genç Bakış'ta tartışıldı!

Prof. Dr. İlber Ortaylı dün gece Abbas Güçlü ile Genç Bakış'a konuk oldu, milliyetçilik tartışmaları ile ilgili çarpıcı açıklamalar yaptı.
 
İşte Bilkent Üniversitesi'nden canlı yayınla ekrana gelen Genç Bakış'ın özeti;
 
Prof. Dr. İlber Ortaylı
"MİLLİYETÇİLİĞİ AYAKLAR ALTINA ALMAK KOLAY DEĞİL"
- Miliyetçiliği ayaklar altına almak kolay değil. Bu ölmeyen bir duygudur. Bunu öldüren bir toplum yok tarihte. - Sağlıklı bir milliyetçilikte önemli bir unsur başka milletlerin milliyetçiliğine de romantik bir saygı duymaktır.
 
"HÜKÜMETİN MİLLİYETÇİLİK KONUSUNDA SAĞLAM BİLGİSİ YOK"
- Bu hükümetin milliyetçilik konusunda sağlam bilgisi, duygusu, tarifi olduğunu sanmıyorum. Hakikaten ciddi bir noksanı vardır. Üzerinde düşünenlerin bunu tarif etmesi lazım, önüme bir sayfa tarif koyması lazım; bizim milliyetçilik anlayışımız şudur diye. Böyle birşey yok. Birileri çıkıp habire milliyetçiliğe laf ediyor.   BİRGÜL AYMAN GÜLER'İN KONUŞMASI IRKÇI DEĞİL- Birgül Ayman Güler'in konuşması ırkçı değil. Türk milliyetçiliği bir üst kimliktir, ancak onun altında bir Türk etnisi, Kürt etnisi vardır diyor, bu doğrudur.
 
"ETNİK KİMLİKLER ANAYASAYA GİRMEZ"
- Anayasaya bütün etnik kimlikler girmez. Burası göçmen ülkesi. Birçok etnik köken var. Girerse  komik olur.
- Bu ülke mozaik deniyor.  Mozaikten bahsetmek için, mozaik kadar sert ve rengi sağlam bir şekilde kültürünüzü ortaya koyacaksınız. Burada pek yok bu.
 
"TÜRKİYE İSMİ 12. YÜZYILDAN BERİ VAR"
- Türkiye adını Atatürk seçmedi.  1920'den  sonra Türkiye'den başka birşey yoktu ki ortada, herkes Türkiye diyordu.
- Türkiye adı 12. yüzyıldan beri var. Bu ülkeye Türkiye ismini biz vermedik. İtalyanlar tarafından verilmiş. Türkiye  ya da Türkmeniya diye.  O isim verildiği zamanlarda Batı Ege hariç sınırlar bugünküne yakındı.
 
"TÜRKİYE'NİN İSMİ DEĞİŞİRSE NE OLACAK?"
- Osmanlı'da Türk kimliği bilinirdi. Bütün Roma imparatorluklarında olduğu gibi tarih yazımında kurucu etninin ismi bilinir. Ama fazla da vurgulanmaz.
- Türkiye ismi değişse de tutmaz. Nasıl olacak, ben Anadoluluyum mu diyeceğim? Değilim ki. Rumelililer de var burada, onlar ne diyecek?
 
"TÜRKİYELİ BİDON BİR KAVRAMDIR"
- Türkiyeliyim demek ne demek? Bir kavramın tutması için önce birkaç lisana çevireceksiniz. Çeviremezseniz olmaz, çürür.
- Türkiyeli bidon bir kavramdır. Çeviremezsiniz, bundan bir üst kimlik de yaratamazsınız. Sağa sola bakarak bu tür kavramlar kullanamazsınız. Ondan sonra neden Türkiyeli de başka birşey değil denir.
 
"GERÇEK MİLLİYETÇİLİK YAPMANIZ İÇİN ÖNCELİKLE KENDİNİZİ İNŞA ETMENİZ LAZIM"
- Türkiye'deki milliyetçiliklerin, örgütlenme ve kültürel kalıplanma olarak çok ciddiye dayandığını zannetmiyorum. İnsanların niyetleri, özlemleri, politik ısrarları çok gürültülü olabilir. Avusturya-Macaristan İmparatorluğu değiliz. Orada parlamentoda Çek milletvekili çıkıp Çekçe konuşuyor ama biliyordu. Macar Macarca'yı biliyordu, Slovak Slovakça'yı.
- Gerçek milliyetçilik yapmanız için öncelikle kendinizi inşa etmeniz lazım. Türkiye'de etnik gruplar arasındaki çatışmada özellikle hakim görünen grubun tahribine gidiliyor. Bu çok ilginç birşey.
 
"MİLLİ KELİMESİ ARTIK KULLANILMAMALI"
- Ben siyasetçi olsam ulus kelimesinden anlaşıldığı gibi bir milliyetçilik kullanırdım. Ulus da aslında yanlış ve yetersiz bir kelime.
- Siyasi hayatımızda milli kelimesini artık pek kullanmamız gerekiyor. Karıştırıcı ve eskici.
 
ATATÜRK ARAŞTIRMALAR YAPTIRDI AMA ANLAMADILAR
- Kemal Atatürk 20. yüzyılın dahisidir. Filolog değil, sosyolog da değil. Ama duyargaları vardır. Türk tarihini ve Türk kimliğini bilmek ve araştırmak için burs veren, üniversite kuran adamdır. Onun arkasından gelenler bunu anlamamışlardır. Bu dünyayla barışık bir milli kimlik arayışıdır. Bu anlayış o gün etrafındakilerde de yoktu, kendinden sonra gelen haleflerinde de yok. Ben bugün üniversitemde yapmaya kalksam bu deli ne diyor derler, kimse de araştırmaz. Demek ki bu düzeyde değiliz. Ve bu düzeye ulaşmayan toplumlarda kimlik araştırmaları ve kavgaları da maalesef düzeysiz oluyor.
 
OSMANLI'DA MİLLİYETÇİLİK...
- Osmanlı'da öne çıkan İslam kimliğidir. Sonra Türk milliyetçiliği de çıkmıştır. Ama Türk millliyetçiliği Avrupa'nın aksine teorik bir incelemenin neticesinde değil maalesef yaşanan olaylar neticesinde ortaya çıkmıştır. Türklere bunu kafasına vura vura öğretmişlerdir.
 
MİLLİYETÇİLİK, KİMLİĞİNİ ÇİZMEK İÇİN SAVUNULUR
- Milliyetçilik öyle zaman zaman yükselen, zaman zaman aşağılanan bir aidiyet duygusu değildir. Saldırgan bir şekilde kullanmak da mümkündür. Ama kimliğinizi çizmek için savunursunuz. Tıpkı siyasi coğrafyanın adalet için gerekli olması gibi.
 
"TÜRKİYE'NİN PARÇALANMASI İÇİN HERKES ELİNDEN GELENİ YAPIYOR"
- Türkiye parçalanır mı bilemem ama herkes elinden geleni yapıyor. Ama herkesin tarif ettiği kadar da kolay değil. Cumhuriyet Türk tarihinde bir sulh getirdi ve insanların nefes almasını sağladı. Ama bazı unutkan bünyeler zaman zaman bunu unutuyorlar. Memleket biryerlere götürülmek isteniyor.
 
MİLLET TERİMİ GENELDİR
- Millet kavramı doğru bir terimdir. Millet kelimesi kavrayıcıdır, millet Türk değildir geneldir.