"Dahi Diktatör" kitabında Atatürk'ü ve bilimsel yöntemini anlatan Prof.Dr.Celal Şengör dün gece Abbas Güçlü İle Genç Bakış'ta öğrencilerle buluştu. Cumhuriyet'in ilanına kadar neler yaşandığından, akılcı yöntemlere kadar farklı bir açıdan Atatürk konuşuldu. İşte programdan satır başları:
Atatürk için neden “Dahi diktatör” ifadesini kullandı?
Diktatör kötü bir şey değil. Bugün “Diktatör” hakaret anlamında kullanılmaya başladı. Bu cahil bir zümrenin empoze etmek istediği bir anlamdır. İlk kullanış açısından Roma'da tüm siyasi yetkileri elinde toplayan şahıstır. Bu yetkileri senato veriyor. Atatürk’e Meclis veriyor ama istemesini bilen bir adamdı. Yola çıkarken belli bir program ile çıktı. Bunu Nutuk'ta da söylüyor. Her konuya adım adım, madde madde yaklaşıyor. Önce ilk adımı gerçekleştirmeye çalışıyor, olmazsa diğer yöntemleri devreye sokuyor. Bu çok akıllıca.
“Atatürk Osmanlı devletinin yaşayamayacağını görmüştür”
Atatürk daha lise öğrencisiyken Osmanlı devletinin yaşayamayacağını görmüştür. Enver Paşa bunu görmemiştir. O da aynı neslin genci. Bu adamların hiçbirisi kötü adam değil. Bunların hepsi vatanları için yırtınıp bir şeyler yapmak istemişler. Ama işte orada deha ortaya çıkıyor. Atatürk’ün görüşü çok gerçekçi ve daha bilimsel.
Atatürk ve Bilimsel Yöntemleri
Hitler ve Mussolini diktatördü. Her yaptığından emindi. Yüzde yüz nasıl emin olursun? Hiçbir bilim adamı yüzde yüz emin olamaz. Atatürk her yaptığından yüzde yüz emin değildi. Atatürk deney yapıyor, yanlış yaptığını gördüğü an geri çekiliyor. Bilimde de yapılan budur. Deney tutmadı mı, çöpe atarsın.
Mustafa Kemal Atatürk Kimdir?
Atatürk mektepteyken farklı bir öğrenciymiş. Günlerce odasına kapanır sonra buldum diye fırlarmış. Birçok cephede savaşmış. Hepsini tahlil etmiş. Atatürk problemi teşhis edermiş. Elinde ne var, problem ne , sonra da kurtuluş çarelerini araştırırmış. Resmen deney yapıyor. Bunlar Nutuk'ta yazıyor.
-İnancını yitirmiş bir millet devralmıştı. Anadolu taş devriydi.
-1. Dünya Savaşında İslam dünyasında herhangi bir güç olmadığını gördü. Önemli bir mesajı var. Din devlet işinden ayrılmalı.
-Türk’e, Kurtuluş savaşını yapan ve Türkiye Cumhuriyetini kuran halka Türk Halkı diyor.
-Atatürkçülük ve Kemalizm bence çok başka bir şey değil. Kısaca Kemalizm aklını kullan demek.
-Kadının sıkıntısı dışarı çıkamıyor. Sosyal hayata entegre olamıyor. Cumhuriyet nüfusumuzun yarısını kullanılır hale getirdi.
“Atatürk’ün putlaştırıldığını düşünüyorum”
Üzerimizde psikolojik baskı var. Hiçbir şeyi tartışamıyoruz.Atatürk’ün putlaştırıldığını düşünüyorum. Biz araştırmayı sevmiyoruz. Maalesef Türk halkı eğitimsizdir. Türk halkı benden zayıf not almıştır.
Atatürk’ü biz hiç tanımıyoruz. Kimdi bu adam, nasıl bu devleti kurdu. Atatürk günde 1 litre rakı içermiş. İsmet İnönü bu kadar içme hasta olursun dermiş. Atatürk ise “İsmet siz aşağıda çalışıyorsunuz, ben bu kafayı durduramıyorum, uyuyamıyorum "diyor. Birisi dese ki kardeşim al şu iki hapı uyu. Rakı içmeyecek. Onu diyecek adam yok yanında.
Atatürk ve Çanakkale Savaşı
Çanakkale'de Atatürk’ün rolünü küçültmeye çalışıyorlar. Liman Von Sanders çok ciddi Alman genarali. Çıkartmayı Çanakkale’nin güney ucundan bekliyor. Atatürk, hayır diyor. Dediği de çıkıyor. Atatürk'ü Atatürk yapan savaştır Çanakkale.
Atatürk ve İnönü Arasındaki Fark
Atatürk ve İnönü arasındaki fark 2. Dünya Harbi'nde ortaya çıktı. Atatürk yok. Ülkeyi İnönü idare ediyor. 2. Dünya Savaşından ödü patlıyor, haklı...Hitler “ben sizi donatırım diyor”. İnönü, Alman’ın ne olduğunu biliyor. İnönü hazırlanalım, depolanalım diyor. Açlık çekilmiş çünkü. Kumaşta vermeyelim diyor. Halka anlatamıyor, halkın içine giremiyor. Çekingen,çok tedbir seven bir adam. Devlet adına risk almayı sevmiyor.
İnönü çok iyi kurmay subaydır, çok iyi bir Başbakandır, verilen emirleri gayet iyi yapar. Ama karar veremez.
İnönü para konusunda da çok tedbirli. Atatürk ekonomik atılım yapmak istiyor. İnönü aman para harcamayalım diyor. Bakıyor ki Atatürk bu iş bu adam ile gitmeyecek. “İsmet sen biraz istirahat et” diyor. Celal Bayar’ı getiriyor.
İnönü Atatürk’ün Resimlerini Türk Lirasından neden çıkarttı?
İnönü’nün çok doğru bir görüşü var. Kurumsallaşalım diyor. Cumhurbaşkanlarının resmi olsun diyor.
Marmara Üniversitesi Tarih Bölümü Öğrencisi Oğuz Şenkal şöyle bir anekdot ile konuya açıklık getirdi: İnönü’nün parayı değiştirdiği dönemde Anayasa’da paraların üzerinde mevcut Cumhurbaşkanının resimleri yer alır ve Anayasanın bu maddesine istinaden yapılıyor, fakat İsmet İnönü bunu yanlış bir şey olduğunu anlayınca ve idrak edince tekrardan anayasa maddesinde değişiyor. “İşte ilk Cumhurbaşkanımız ulu önderimiz Mustafa Kemal Atatürk’ün resmi olur ”diyor
“Atatürk bu savaşları arkadaşları sayesinde kazanmadı, onlara rağmen kazandı”
Armstrong’un “Bozkurt” kitabı bence en iyi Atatürk biyografisi. Atatürk kendi insiyatifi ile kitap yasaklamamıştır. Ama Atatürk zamanında !Atatürk’ün arkadaşları tarafından yasaklanmıştır. Ben de olsaydım o dönem o kitabı yasaklardım. Çünkü o kitap özet ile şunu diyor: “ Atatürk bu savaşları arkadaşları sayesinde kazanmadı, onlara rağmen kazandı.
Harf Devrimi Neden Yapıldı?
Cumhuriyet'in ilanı döneminde okuma oranı yüzde sekiz civarındaydı.
Osmanlıca’da sesli harf yok. Bir nesle işkence edemezsin. Dil bilimciler diyorlar ki; eğer Türkçe Arap harfleri ile yazılırsa o belgenin dil biliminde hiçbir değeri yok. Tabii Osmanlıcanın tarihi değeri var. Tarihçiler öğrensin ama vatandaşa gerek yok. Türkçe Arap harflerine uymuyordu, bu daha önce tespit edilmiş. Latin alfabesine Atatürk intibak yapmıştır. Türkçe harfler adapte edilmiştir.
İslam Dini Bilime Engel miydi?
İslam’ın ilk 400 yılı müthiştir. Avrupa Rönesans’ı İslam’ın o dönemi olmasaydı mümkün olamayacaktı. Bilim Osmanlı’da yok. Fatih'te sıçrama yapıyor. Fatih'ten sonra bitiyor. Fatih sevilen bir padişah değildi.
Atatürk Cumhurbaşkanı olduktan sonra neden yurt dışına neden çıkmadı?
Herkes onun ayağına geldi. Belki de psikolojik bir satranç oynadı.Atatürk’ün darbe endişesi olmuş olabilir ama o darbeyi yapacak kapasitede lider yoktu. Fevzi Çakmak hayatta olduğu sürece Atatürk’e kimse dokunamazdı. Ama aynı Fevzi Çakmak Çankaya’ya gitmiyor. Orası günah evi diyor. Kendisi çok dindar.
28.10.2015 / Genç Bakış / Celal Şengör / Bölümler
Bir ülkenin inşasında bilimsel yöntemlerin nasıl kullanıldığını anlattığı "Dahi Diktatör" kitabı ile Prof.Dr. Celal Şengör, 28 Ekim Çarşamba gecesi Abbas Güçlü'nün sorularını yanıtladı! Hemen izle