Genç Bakış’ın özeti;
Mehmet Altan; “Uyum yasalarının hangisi aleyhimize?
”Prof. Dr. Mehmet Altan - Akademisyen/Yazar
- Eğer siyasetçi siyaseti değil değişim siyaseti yaparsanız tüm karşı koymalara rağmen rahatlıkla tam üyeliğe gitme şansınızı yükseltirsiniz.
- 2007-2013 arasında Ali Babacan’ın dışişleri bakanlığı döneminde resmen açıklanan 180 uyum yasasını çıkarma taahhüdü var. Ama geçen 6 yıl içinde sadece 30 yasa çıkarılmış.
- Avrupa Birliği siyasi bir mesele değil. Esenyurt’ta kısa bir süre önce 11 işçi yanarak öldü. AB yasaları uygulansaydı çadırda kalmayacakları için yanarak ölmeyeceklerdi. TEDAŞ’ın 5 işçisinin bağıra bağıra boğulduğu benim hala kulaklarımda. Afyonkarahisar’da 25 çocuğumuza ne olduğunu hala bilmiyoruz.
- Biz AB’yi insan odaklı bi değişim, dönüşüm, insana layık olduğu saygıyı gösterme açısından değerlendiremiyoruz. Avrupa Birliği dünyalı olmanın aracı
- Önemli olan AB değil, çağ. Sermaye sahiplerinin değil, buluş sahiplerinin insanın en kutsal canlı olduğunu hatırlattığı bir dünyada, dünyalı olmanın aracı AB süreci.
- İnsani gelişme endeksinde 92., Küresel Rekabet Raporu’nda 142 ülke arasında 59., işgücü piyasasının etkinliği açısından 133. Sıradayız. Toplumsal cinsiyet eşitsizliği açısından 146 ülke arasında 77. Sıradayız. Gelir dağılımı açısından en kötü paylaşan 5 ülkeden biriyiz. Türkiye Türkiye’ye göre gelişiyor. Yeryüzüne baktığımız vakit daha gitmemiz gereken çok yol var.
- Dünyada bir yılda üretilen mal ve hizmet bedeli 55 trilyon dolar. Bunun 17 trilyon dolarını AB üretiyor. Ayrıca AB’nin Türkiye’nin üzerinde durmadığı bir beşeri sermayesi var ve çok gelişmiş. Bizde insanların okula gitme yılı ortalama 6.5 yıldır, AB’de ise 12 yıl.Kriz Avrupa Birliği’ni dağıtmaz, güçlendirir
- AB’nin krizi bir çağ krizidir. AB ulus üstü bir birliktir. Bu ulus üstü birlik, ulus
-devlet politikalarıyla bir araya gelemez. Bu krizin çıkması çok iyi olmuştur. Sonrasında AB dağılmayacak tam tersi tam bir birlik durumuna gelecektir.Önemli olan bizi kimin yöneteceği değil, nasıl yöneteceği
- Avrupa Birliği beni kim yönetecek noktasından, nasıl yönetecek sorusuna geçmektir. Beni kimin yönettiği mühim değil nasıl yönettiği mühim.
- Kentsel dönüşüm projesi 300 milyar dolarlık bir proje ama Kamu İhale Yasası’nın dışında. Bu ne demek? Kaynakların verimsiz kullanılacağı ve siyasetçinin 300 milyar doları kendi istediğine dağıtacağı bir yapı. Tabii o zaman neden kalksın da AB’yi, açıklığı, şeffaflığı, rekabeti istesin?AB bugüne kadar neleri değiştirdi?
- Önce insan demeden AB’ye girmenin bir anlamı yok. Zaten bunu söylemeyeni de almazlar.
- AB süreci ile temel hak ve özgürlüklerin sınırları genişledi, idam cezası kaldırıldı, işkenceye sıfır tolerans geldi. Bilgi Edinme Yasası, bir devrimdir Türkiye’de. Avrupa Birliği’nin tavsiyesiyle evlilik yaşı 18 oldu. Bu bir dayatma mıdır? Lehimize olan bir şey dayatma mıdır, tavsiye mi? Hamile kadınlar gece çalışmaya zorlanıyordu, AB sayesinde zorlanamaz oldu. 15 yaşında zorunlu eğitim dönemindeki çocukların çalışması yasaklandı. Sanayi ürünlerinde iki yıl zorunlu garanti süresi, kapıdan satışlarda 7 gün içerisinde iade hakkı geldi. Bunlar hayatın bizatihi insana dokunan kısımları. Bunları zaten T.C. Devleti’nin vatandaşları için yapması gerekmez miydi? Bunlar için AB’ye gerek mi var yahu? Ayıp değil mi? Neden raporu yırtmak isiyorlar?
- Yırtılıp atılması gereken birşey varsa Uludere’nin üzerini kapatan iradedir.
- AB süreci, bizim devletimizin bizden esirgediği hak ve hukukun birey bazında teslimini sağlamaya çalışmaktır. Onun için yırtmaya kalkıyor siyasetçi. Buradaki temel unsur insandır. AB’nin bizden istediklerinin birey olarak size zararı olan bir şeyi var mı, aleyhinize bir şeyi var mı? Eleştiriyi oradan yapın.
“AK Parti siyasi iktidarını AB yoluyla pekiştirdi.”
Can Baydarol - AB Uzmanı
- Avrupa Birliği neden Nobel aldı? Çünkü kendi arasında barışı tesis etti.
- AB dediğimiz olgu 2. Dünya Savaşı'ndan sonrasında bir barış projesi olarak, temelde de Almanya ile Fransa'yı barıştırmak için kurgulanmış bir yapı. Ve bu anlamda da son derece başarılı.
- Avrupa Birliği bir sosyal dönüşüm projesi AB. İnsanı dönüştürmek, kalitesini yükseltmek. yani meslek sahibi yapmak, üretken hale getirmek için.
- Mesela bizde uygulamalı teknik üniversite yok. Sanayi ile üniversiteyi bir araya getirip anında patent ve üretim aşamasına geçemedik. Avrupa bunu yapıyor.
- Türkiye AB'ye girdiğinde egemenlik haklarını daraltır mı? Hayır. Tam tersi genişletilir.
- AK Parti siyasi iktidarını AB yoluyla pekiştirdi. Bugün askeri vesayet kalktıysa bu AB sayesindedir.
- İki tarafta birbirine muhtaç. Fakat bugün Türkiye’nin AB’ye muhtaçlığı 10 üzerinden 10’da kaldı ama onların bize ihtiyacı 5 iken 10 oldu.AB’deki kriz Türkiye’nin hayrına.
- Dünyada bir eksen kayması var. Üretimin ve siyasetin ekseni doğuya kayıyor. Dolayısıyla Türkiye’nin içinde yer almadığı Avrupa kendini bu bölgeye izole etmiş bir noktaya doğru gidiyor. Bu anlamda bu ekonomik kriz Türkiye'nin hayrınadır.
- Uluslararası ilişkilerde, aşk, nefret, onur gurur yok çıkarlar var. Bir numaralı çıkar da insanların birbirlerini öldürmemesi.
- AB silahlı kuvvete dayanacak bir güç olamaz . Dolayısıyla bir medeniyetler projesi anlamında da Türklerin Müslüman kimliği belki de ilk defa işimize yaramaktadır. Raporu çöpe atmak son derece fevri bir hareket
- Raporu çöpe atmak son derece fevri bir hareket. Sizi istemeyenlerin eline koz veriyorsunuz. Şu raporda yazan her eleştiriye katılmıyor musunuz? Eleştiriyi kabul etmeyen bir siyasetçi demokratik bir siyasetçi olamaz.
- 2004’te müzakarelere başladığımız gün Türkiye’deki destek yüzde 75 civarındaydı. Bugün yüzde 20 seviyesinde. Bu sebeple hem iktidar hem de muhalefet AB meselesini çok fazla gündeme getirip oy kaybetmek istemedikleri için böyle davranıyorlar. Yarın rüzgar biraz dönerse yine en önemli gündem maddesi AB olur.