Skip to main content
 

İl il kademeli normalleşmede tüm merak edilenler! Sokağa çıkma yasağı kalktı mı?

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın kademeli normalleşme süreciyle ilgili yaptığı açıklamanın ardından vatandaşlar, kısıtlama detaylarını araştırmaya devam ediyor. Yayınlanan risk haritasının ardından, hangi iller risk grubunda, sokağa çıkma yasağı ne zaman kalkacak şeklinde sorular merak ediliyor. Peki sokağa çıkma yasağı İstanbul Ankara ve İzmir'de nasıl olacak? Vatandaşların en çok merak ettiği konulardan biri ise hafta sonu kısıtlama ve sokağa çıkma yasaklarında son durum ne? Hayat eve sığar harita görselini araştıran vatandaşlar, sokağa çıkma yasağı olan iller şeklinde araştırılmaya devam ediyor. Herkesin merakla beklediği kısıtlamalar ilgili soru işaretleri ise, okullar ne zaman açılacak, şehirler arası yasak, 65 yaş üstü yasak, hafta sonu yasak var mı, düğünler nasıl olacak ve kafeler ne zaman açılacak?

İl il kademeli normalleşmede tüm merak edilenler! Sokağa çıkma yasağı kalktı mı?
İl il kademeli normalleşmede tüm merak edilenler! Sokağa çıkma yasağı kalktı mı?

Mart ayı normalleşme takviminin 1 Mart tarihli kabine toplantısının ardından belli oldu. Kararlar kapsamında 81 il, düşük riskli mavi, orta riskli sarı, yüksek riski turuncu ve çok yüksek renkli kırmızı olarak renklere ayrıldı, İstanbul ve İzmir yüksek riskli turuncu, Ankara ise orta riskli sarı renk olarak sınıflandırıldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan yaptığı açıklamada, "Hafta sonu sokağa çıkma kısıtlaması yüksek ve çok yüksek riskli illerde bir müddet daha pazar günü devam edecek." dedi. Erdoğan ayrıca, "Düşük ve orta riskli illerde ilaveten ortaokullar ve liseler dahil diğer kademelerde eğitim-öğretime başlanacaktır." ifadelerini de kullandı.

 


Hafta Sonu Sokağa Çıkma Yasağı Kaldırıldı mı?


Hafta sonu sokağa çıkma kısıtlaması, düşük ve orta riskli illerde tamamen kalkarken yüksek ve çok yüksek illerde bir müddet daha pazar günü devam edecek.

Kabine'de Alınan Diğer Kararlar


Ülkemizin tamamında süren akşam 21:00 ile sabah 5 arasındaki sokağa çıkma sınırlaması ise sürecek.

Okullar Türkiye genelindeki tüm okul öncesi eğitim kurumlarında ilkokullarda 8. ve 12. sınıflarda eğitim öğretime açılacaktır.

Düşük ve orta riskli illerde ilaveten ortaokullar ve liseler dahil diğer kademelerde de eğitime başlanacaktır. Yüksek ve çok yüksek illerimizde ise genel uygulamanın dışında sadece liselerdeki yüz yüze sınavlar yapılacaktır.

Restoran, lokanta, kafetarya, tatlıcı pastane kıraathane gibi yerler çok yüksek riskli iller dışında Türkiye genelinde faaliyetlerini sabah 07:00 ile akşam 19.00 saatleri arasında yüzde 50 kapasiteye ile sürdürebileceklerdir.

Halı saha, yüzme havuzu vb tesisler düşük ve orta riskli illerimizde sabah 9 ve akşam 19 arasında faaliyet gösterebileceklerdir.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, kademeli normalleşme çerçevesinde bugün uygulamaya geçen “yerinde karar” döneminin ilk kabine toplantısına başkanlık etti. Beştepe’de saat 15:55'te başlayan toplantıda, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Bilim Kurulu’nun tavsiyeleri konusunda kabineye kapsamlı bir sunum yaptı. Koca, mutasyonlu virüsün hangi illerde ne durumda olduğunu, illerdeki vaka tablosunu, alınabilecek tedbirleri ve esnetme önerilerini kabine üyelerine anlattı.