Gençlerin genç bakanı öğrencilerin sorularına samimi yanıtlar verdi. 6 farklı üniversiteden öğrencilerin katıldığı Genç Bakış Üsküdar Gençlik Merkezi'nden canlı yayınla ekrana geldi...
İşte programın geniş özeti;
Suat KILIÇ - Gençlik ve Spor Bakanı
İktidarda olmamız demokratik cumhuriyetin bir nimeti
- Başta Sayın Başbakan olmak üzere bizlerin burada bulunması tamamen cumhuriyet idaresinin bu topluma kazandırdığı değerlerdir, nimetlerdir.
- Annem okuma yazmayı birkaç sene önce öğrendi babam ilkokul üçten terk. Ben ilkokulu doğduğum köy, Yeşilköy'de iki göz bir okulda okudum. İlk üç sınıf aynı derslikteydik. Bu noktaya bu şekilde bir ortamdan geldim. Ailemde siyasete adım atan ilk kişiyim. Baba tarafından ilk üniversite mezunuyum. Türkiye’de bir yerlere gelebilmek için illa ki belli çevrelerde yetişmek gerekmiyor.
Fenerbahçe'ye haksızlık yapıldı
- Fenerbahçe camiasına taraftar noktasında yayınlar ve yorumlar yoluyla bir haksızlık yapıldığı kanaatindeyim. Camia çok hırpalandı çok yıpratıldı. Yorumcuları ve yazarları taraftar camialarını bu kadar yıpratmamaya onurlarıyla bu kadar oynamamaya davet ediyorum. Olaylar, olgular, hukuk kaideleri üzerinden konuşulabilir ama kalkıpta Fenerbahçe, Galatasaray, Beşiktaş ya da Trabzonspor camialarını topyekün suçluymuş gibi hedef tahtasına yerleştirmenin hakkaniyetle bağdaşan bir tarafı yok.
Sporda Şiddet Yasası'nı biz dayatmadık
- Sporda şiddet yasası siyasal iktidar tarafından kulüplere ya da Türkiye Futbol Federasyonu'na dayatılan bir kanun değil. Bu kanun geçen dönem seçim kararı alındıktan sonraki dar zamanda yasalaşan bir metin. O dönem Türkiye Futbol Federasyonu ve Başkanı bu teklifin yasalaşması için aşırı ısrarcı oldular. Ben kendilerine futbol kulüpleri böyle bir metnin yasalaşmasını istemezler çünkü başkanlarına, yönetimlerine, futbolcularına çok büyük sorumluluklar getiriyor dediğimde başta Sayın Aziz Yıldırım olmak üzere tüm kulüp başkanları bu teklifin yasalaşması konusunda kararlı ve ısrarcı olduklarını söylediler. Teklif kısa sürede yasalaştı. Ama sonradan gördük ki üstdüzey spor yöneticileri bile bu kanunun ne getirip ne götürdüğüne bakmamış. O dönem; "Tamam tüm aykırılıklarına rağmen bu yasayı çıkaralım ama AB normlarını, UEFA kriterlerini, FİFA'nın genelgelerini dikkate aldınız mı?" diye sordum. Herşeyin uluslararası hukukun ve UEFA talimatnamelerinin paralelinde olduğu ifade edildi ama gelinen noktada görülüyor ki bu ölçüde köşeli ve sert hükümler Avrupa'da bile yok. Bu kanun bu anlamda bir hayli sert bir kanun.
Futbolda yaşananlara şiirli yanıt: "Akıl almaz sorular soru içinde, akıl olmazların zoru içinde."
- Daha 6 ay önce TBMM'de kabul edilmiş bir metnin değiştirilmesi kesinlikle bizim istediğimiz birşey değil. Bu kanununu biz getirmedik ve en ufak bir değişiklik çalışması içerisinde değiliz. Ama Kulüpler Birliği bir konsensusla bir metin ortaya çıkarır, CHP, MHP ve BDP'ye götürür oraların rızasını aldıktan sonra AK Parti'ye de gelirlerse siyaset kurumu TBMM'de bunu değerlendirir. Bu noktada Necip Fazıl Kısakürek'i hatırlıyorum: "Akıl almaz sorular soru içinde, akıl olmazların zoru içinde." Bu konular o kadar netameli ki ne olacağını zamana bırakıp göreceğiz.
Siyasetin kılıcı federasyonun üzerinden kalktı
- 6222 sayılı yasa çıkıncaya kadar Gençlik ve Spor Bakanı'nın Türkiye Futbol Federasyonu’nu genel kurula çağırma yetkisi vardı. Yani siyasetin kılıcı sürekli olarak federasyonun üzerindeydi. Son yasayla bu ortadan kalktı. TFF tamamen özerk. UEFA ve TFF kararlarına karşı siyaset kurumunun ya da bakanlığımızın bir yaptırımı söz konusu değil.
Mesele sadece karın doyurmaksa her şeyi bırakıp fırın yapalım
- 2020 Olimpiyatlarına İstanbul markasıyla adayız. Bunlar karın doyurmaz diyorlar. Hakkari'de havaalanına karşı çıkanlar da aynı şeyi söylüyorlar. Ama beklesinler hastaneleri, okulları, havalanlarını bitirelim, onlar da şantiyeleri yakmaktan vazgeçsinler o zaman o havaalanlarına gelen işadamları orada fabrikalar kuracak karın doyuracak. Mesele sadece karın doyurmaksa her şeyi bırakıp fırın yapalım.
Krizden etkilensek yatırımlar devam etmezdi
- Türkiye krizden etkilenmeyecek. Etkilenecek olsaydı tüm yatırımların durması gerekirdi. Oysa hepsi devam ediyor. Yeni yatırımlar yapılıyor. Bir stadyumun maliyeti 80-100 milyon TL. Eğer benim ülkem aynı takvim yılı içinde 14 şehirde 14 stadyum yapımına başlayacak güce ulaştıysa söylenecek tek şey vardır: Allah devlete, millete, hükümete zeval vermesin.
Atama bekleyen öğretmenler bizi de anlayın
- Biz yaz döneminde 250 bin sözleşmeli personele doğrudan devlet kadrosu verdik, bundan dolayı yaşadığımız güçlüğü de atama bekleyen öğretmenlerin anlamasını bekliyoruz. Evet çok meşru bir haklarını istiyorlar, haklılar ama bize de hak vermeliler. 250 bin sözleşmeliyi kadroya geçirmek demek maliyetin ikiye katlanması demek. Birçok ülkenin maaşları ödeyemediği bir küresel dalgalanma döneminde Türkiye maaşları ödeme problemi yaşamıyor, normal artışlara devam ediyor ve 250 bin sözleşmeliyi kadroya alabiliyorsa buarda hükümetin ciddi bir fedakarlığı var demektir. İnşallah daha fazlasını da yapabiliriz, öğretmenlerimiz bunu hakediyor.
28 Şubat'ın getirdiği haksızlıklar için özür diliyorum
- Meslek liseleri ve imam hatiplerin önündeki katsayı engelinin kaldırılması konusunda bir teşekkürü haketmiyoruz çünkü size haketmediğiniz birşeyi vermedik 28 Şubat sürecinde gaspedilmiş bir hakkınızı hukuka inanan bir iktidar olarak iade ettik.
- 28 Şubat sürecinin, o dönem başlayan haksızlıkların müsebbibi biz değiliz ama devlette devamlılık esastır ve devlettki devamlılık adına, kaybedilmiş yıllarınız için ben özür diliyorum.
Öğrenci tercihte hata yapabilir bir geri dönüş imkanı verilmeli
- Öğrenciye bir sefer hakkıını kullandın bir daha sınava girersen puan kaybedeceksin demeyi çok doğru bulmuyorum. Otobanın bile ara çıkışları vardır. Öğrenci tercih yaparken hata yapabilir. Bir geri dönüş imkanı verilmeli. Paralel dersler varsa fark dersleri verdirilmek suretiyle çok sene kaybetmeden birbirine yakın bölümler arasında geçişler yapılabilmesi lazım. Bunu YÖK Başkanı'yla görüşeceğim.
75 yeni yurt, 40 bin ek yatak
- Önümüzdeki 6 ay-1 sene içerisinde tamamlanacak yurt projeleriyle Türkiye'ye kazandıracağımız yatak kapasitesi 39 bin 800. Bunların dışında 2011 programına dahil ettiğimiz 75 tane ilave yurdun da yeni yapımına başlayacağız. Hedefmiz 350 bin yatak kapasitesi. Ama bu da yetmeyecek.
- Türkiye genelinde gençlik ve kültür merkezlerini yeni bir yapılandırma anlayışıyla çoğaltmayı planlıyoruz. İçerisinde basket, volaybol sahalarının olduğu merkezler yapacağız. Göstermelik bir kaç tane değil, 100 rakamıyla başlayacğız ve bu rakamı katlayacağız.
- Bakanlık olarak sporla ilgili 1 gençlik ile ilgili 3 müdürlüğümüz var. Biz gençlerden proje bekliyoruz. Formalitelere takılmasınlar. Bu tüm gençlere açık bir çağrıdır.