Skip to main content
x 

Türkiye'de yargı bağımsızlığı tartışıldı

Türkiye'de yargı bağımsızlığı Genç Bakış'ta masaya yatırıldı...

Türkiye'de yargı bağımsızlığı tartışıldı
Türkiye'de yargı bağımsızlığı tartışıldı

PROF.DR ERSAN ŞEN VE PROF.DR SÜHEYL BATUM HUKUKUN ZOR BİR SINAV VERDİĞİ ŞU GÜNLERDE BU DURUMDAN NASIL ÇIKACAĞIMIZI TÜRK HAVA KURUMU ÜNİVERSİTESİ ÖĞRENCİLERİ İLE PAYLAŞTI. İKİ HUKUK İNSANI ARASINDA ZAMAN ZAMAN GÖRÜŞ AYRILIKLARI OLSA DA TEMEL KANI YARGININ BAĞIMSIZ OLMASI YÖNÜNDEYDİ.

İŞTE PROGRAMDAN SATIR BAŞLARI: 
Yargı baskı altında  - Prof. Dr. Ersan Şen:
- Anayasa’nın 138. Maddesi yargı bağımsızlığını, tarafsızlığını tanımlayan, hakimler açısından meseleye bakan en tepedeki kural. Bu kurala göre yargının bağımsız ve tarafsız olmaları gerekir. 138. madde sorunu uzun zamandır var. 2010 yılı referandumu ile başlayan bir süreç değildir. Türkiye’de iddianameler hazırladığı için görevden alınan ihraç edilen savcılar var. Türkiye’de yargı her zaman baskı altındadır.

- 17 Aralık 2013 operasyonu olmasaydı aynı paralellik devam ederdi. 2010’da bu olmaz dedim. HSYK gibi bir yapı olmaz dedim. Hakimler ayrıdır, savcılar ayrıdır. Amaç 7 kişilik HSYK yapısının ortadan kaldırılmaktı, kaldırıldı.-  Bu kanun değişikliği olursa HSYK Bakanlığı olur. Adalet Bakanı ve Müsteşar HSYK içinde olmasına karşıyım. Kanun değişikliği olursa yürütmenin kontrolü altında olur. Hakimlerin hakimleri seçmesi gerekir.-  Hakim ve savcılar için, denetimi ve sorumlulukları iyi işletirseniz, yanlışlardan görmezden gelmeyip hesap sorarsanız sistem işler. Yargıçlar diktatörlüğü olmamalı tabii ki. Bunlar var ama bu sistemden vazgeçemez, yürütmeye bağlayamazdınız.

Yargıçlar diktatörlüğü
- Türkiye’de haberleşme hürriyeti kutsaldır. Çok istisnai durumlarda müdahil edilir. Telefon dinlenmesi bir dakika iki dudak arasındadır, işte bu kararları verene de bakmanız lazım. Biz hukukçudur, yargı mensubudur, dokunulmazdır diye değerlendirip bir köşeye bırakıp bu kararların mağdurlarının haklarını takip etmezsek hukuk devleti olmaz.-  Türkiye’de Anayasa mahkemesi milletvekilleri yönünden uzun tutuklulukla ilgili 2 günde karar verdi. 81 vilayetteki uzun tutukluluk mağdurları milletvekilleri gibi faydalanmayacak mı dedim. Eşitlikten uzak uyguluyoruz. Diğer yargılananların canı yok mu?

- Gözaltı meselesi Türkiye’nin en kötü uygulanan müessesidir. İnsanlar yakalanmadan peşin gözaltı kararları çıkartılır. Anayasaya aykırı mı evet, kanunda var mı yok.

Af çıkar mı?
- Hukuk devleti eşitliğe dayanır. Yargıda, yasamada, yürütmede arkanda birileri varsa farklı muamele görürsünüz. Af devletin lütfudur ama kanunda yeri yoktur.

- Başsavcı soruşturma açar kapatır. Başsavcıdan gizli dosya yürütülmez. Her dosyadan haberdar olmaz. Dosya Başsavcı savcıdan dosya alabilir, istediği dosyadan bilgi sahibi olur. Polis, jandarma savcıya bağlıdır. Bizde adli kolluk teşkilatı yoktur. Vali, emniyet müdürü dosyalardan haberdardı şimdiye kadar. Olmamalıydı tabii. Polis savcının emrine uymak zorundadır. Savcı polisten sonuç alamıyorsa jandarmaya gider. Danıştay yürütmeyi durdurmasaydı,  HSYK İl Emniyet hakkında inceleme başlatmıştı. Allahtan durduruldu.

- 17 Aralık sürecinde Başsavcı’nın bir soruşturmadan haberdar edilmemesi yanlıştır.

Özel mahkemeler
- Özel mahkemeler olmasın. Özel mahkemeler özel muamele yapılan siyah gözlüklerin takıldığı bir mahkemedir.

- Türkiye de parlamenter sistem doğru işlemiyor. İstediğimiz seçemiyoruz. Baraj sistemi kaldırılmalı.  Dünyanın en iyi anayasası Fransa Anayasası’nda. Ama buraya gelse biz yine eklemeler yaparız.-  20 maddelik anayasa taslağı hazırladım. 170 maddelik Anayasa olmaz.

- Başkanlık sistemi asla olmaz. Biz hukuk kültürümüzü değiştirmeliyiz.

HSYK’nın yapısı? Prof.Dr. Süheyl Batum
- Adalet Bakanı HSYK içinde yer almamalıdır. HSYK bağımsız olmalıdır. Hakimler ve savcıları itibarsızlaştırmaya yönelik bir durum vardır.-  Yargıdaki sıkıntı hep vardı. Şimdi bir değişiklik yapılsa öyle 2- 3 yıl sonra değil, 1 ay sonra da değişiklik yapma gereği duyulur. Eskiden de davalar uzun sürerdi. İddianamelerde sıkıntı vardı.  2010 referandumunda bunların düzeltmesi amaçlandı. Bu referandumda hiç kimseye sorulmadı. Sorulanlar da daha biz kandırıldık dediler.

- Referandumla gelen referandumla gidecektir diye bir kanun yok. Mecliste 367’yi bulursanız, referanduma gidilmez.-  Hukuk devleti nedir? Çok basit. Yasaların iradesi, Parlamento iradesi ve toplum iradesi olacak. Bu irade insan haklarına uygun olacak. Bu uygunluk iyi niyete, hoşgörüye bırakılmayacak. Yargı organları tarafından denetlenecek ve bağımsız olacak. Denetim, baskı tahakküm altında olmayacak. Siz bu kurumu bakanla irtibatlandırırsanız bunu yapamaz.

17 Aralık milat mı?
- 17 Aralık bana göre milattır. Hukuksuzluk yapanlar soruşturulup, yargılanıp eğer suçları varsa cezalandırılmalıdırlar.

- Seçim barajı mutlaka kalkmalı, kadınlara eşit katılım sağlanmalıdır.

- Türkiye’de kısa anayasa olmaz. Anayasa ya genel esasları belirtmekle yetmez. Anayasa da güvenceler olmadan olmaz. Çiğnendiğinde ne olacağını yazacaksın.

- Biz milletvekilleri yargılansın ama tutuksuz yargılansın dedik.

- Özel yetkili mahkemeler kaldırılsın.

- 04.12.2004 Ceza muhakemesi kanunu tartışılıyor. Arkadaşlar tutukluluk süresi 3+ 2+ 1 biliniyor o sırada, sonra 2+3 oldu. Bu arada bir kişi, bir öneri veriyor. Özel yetkili mahkemelerin alanına gelen suçlarda tutukluluk süresi 2 katı olarak uygulansın diyor. Yani kaç yıl? 10 yıl. Bunu veren kim biliyor musunuz? Dünya da tektir, ilktir. “Bekir Bozdağ Yozgat Milletvekili” bugünün Adalet Bakanı.

- YÖK ne RTÜK modeli gibi zihni sinir projelerine kesinlikle hemfikir değiliz.

Programın tamamını izlemek için TIKLAYIN!