Skip to main content
x 

Bu kez söz sadece gençlerde!

Abbas Güçlü ile Genç Bakış, dün gece sezon finalinde sadece gençleri konuk etti.

Bu kez söz sadece gençlerde!
Bu kez söz sadece gençlerde!

ABBAS GÜÇLÜ İLE GENÇ BAKIŞ DÜN GECE SEZON FİNALİNDE SADECE GENÇLERİ KONUK ETTİ. BİR YIL BOYUNCA SİYASİLERE SORU SORAN, ONLARI SORGULAYAN GENÇLER BU KEZ KENDİLERİNİ VE NASIL BİR TÜRKİYE HAYAL ETTİKLERİNİ ANLATTILAR... HEPSİNİN ORTAK UMUDU 8 HAZİRAN SABAHI GÜZEL BİR TÜRKİYE'YE UYANMAK OLDU. 

TÜRKİYE'DE GENÇ OLMAK, YÜZDE 10 BARAJI, BAŞKANLIK SİSTEMİ, KADINA ŞİDDET, EĞİTİM, KOALİSYON HÜKÜMETLERİ ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİNİN GÜNDEMİNDEYDİ. İŞTE PROGRAMDAN SATIR BAŞLARI:

Sinan Çiftçi – Siyaset Bilimi Öğrencisi

- %10 barajı, YÖK, Siyasi Partiler Yasası değiştiği zaman Başkanlık Sistemine gerek kalmaz.

- Türkiye’de mağdur edebiyatı var.

- Halkı borçlandıran bir politika var. Üretim yok. Pamuğu, samanı dışarıdan ithal ediyorsun. Bu iktidarın tarım politikasından kaynaklanıyor. 

- İnsan haklarının olduğu, üreten, yargının bağımsız olduğu, daha özgür, daha demokratik bir ülke istiyoruz.

- Gençlerde umut olmadığı için sandığa gitmiyor. Memnun değillerse onu değiştirmek kendi ellerinde.

- Ben olsaydım yeni anayasa ile ilgili çalışmalar yapardım. Ekonomik sorunlara çözüm bulmamız gerekiyor.

- CHP ve MHP koalisyonunda önemli atılımlar olabileceğini düşünüyorum. Denenmesi gerekir.

- Ön yargılı siyaset yapmamak lazım. 

Büşra Arda – Hukuk Fakültesi Öğrencisi

- Eğitimin temelinde aileler var. Ailelerin bilinçli eğitim vermeleri gerekiyor. İnsanlarda güven ve inanç kalmamış. Ancak torpil ile bir yerlere geleceğini düşünüyor.

- Toplumun can güvenliğini ve huzurunu oluşturacak olan, hukuk devleti, yargı bağımsızlığı, çocuk istismarlarının önlenmesi, kadına yönelik şiddet ve eğitim problemlerinin düzeltilmesi gerekirken şuan Başkanlık Sisteminin tartışılmasını doğru bulmuyorum.

- Türk usulü Başkanlık Sisteminden söz ediliyor. Böyle bir başkanlık sistemini derslerde görmedim. Başkanlık Sistemi gelirse ne işsizlik bitecek, ne eğitim sistemi, ne insan haklarına dair çalışmalar ne de hukuk sistemine dair yapılanma olacak. 

- Bu seçimleri belirleyecek olan husus ekonomidir. Birçok personel eksikliği sebebi ile sağlık konusunda aksaklıklar var. 

- İnsanlar demokratik bir şekilde yaşamak istiyorlarsa sandığa gitmelidir.

- Kadınların gerek siyasette, gerek iş alanlarında yer alması gerektiğini düşünüyorum. Bir şeylerin değişmesi isteniliyorsa kadınların öne atılıp eğitilmesini düşünüyorum. Bu ülkede Özgecanlar yaşanmasın. İdam cezasına katılmıyorum. İnsan onuruna yakışmayan cezalar yerine erkeklere yönelik anne ve babaların eğitilmesi gerekir. Bu ülkede sokakta rahat yürüyemiyorsam burada bir sorun var.

- Koalisyonun felaket olmadığını düşünüyorum. Demokrasi istiyorsak çoğunlukçu bir yapı değil çoğulcu bir yapının devam etmesi gerekiyor. Muhalefet partisi ne kadar iyi olursa iktidar o kadar vaatlerini arttıracaktır.

- Mantar gibi türeyen üniversite nitelikli eleman yetiştirileceğine niceliğe önem veriliyor.

Mustafa Akdeniz – Sosyoloji Bölümü Öğrencisi

- Üniversitelerde siyaset yapılmasına engel olunuyor. Üniversite rektörü ve yönetiminin de hangi görüşte olduğu çok önemli.

- Ak Parti kendini topluma iyi tanıttığını düşünüyor. O yüzden halkı ikna etme gibi bir gayreti yok.

- Erdoğan, kendisinde bir Adnan Menderes benzerliği buluyor. Türkiye’de bazı belirli güçler var.

- HDP’nin barajı aşmamasını ümit ediyorum. HDP’nin geçmişten gelen terör örgütü algısı var. Demirtaş’ın performansını beğeniyorum keşke başka bir partide olsaydı. Medya tarafından Demirtaş bir barış elçisi, bir Obama gibi yansıtılıyor. Milletin meclisine milletin canını yakan hiçbir parti girmemelidir, giremez.

- Ak Partililer nasıl olsa biz kazanacağız düşüncesi ile sandığa gitmiyorlar, diğer partiler ise nasıl olsa biz kaybedeceğiz düşüncesi ile sandığa gitmiyor.

- Eğitimin ciddi bir anlamda reforma ihtiyacı var. Bunun ilk önce bir sisteme oturtulması gerekiyor. Almanya’daki eğitim sistemini çok beğeniyorum. Hayatta hangi yönde başarılılar ise o yöne yönlendiriliyor.

- Doğu bizim memleketimiz ama oradaki köye gitmedikten sonra ne kadar bizim desek bizim olabilir. Bugün ülkenin doğusunda kadınlara yönelik bir takım haksızlıklar var, çocuk yaşında evlendirme gibi problemler var. 

- Artık taciz ve tecavüz olaylarına gerekirse idam cezası uygulanabilir.

- Koalisyon felakettir. Olursa tabi kabul edeceğiz. Sokaklara inecek değiliz

- 8 Haziran sabahı yeni bir döneme başlayacağımızı ümit ediyorum.

Buğra Kuloğlu – Elektronik Mühendisliği Öğrencisi

- Bugün biz siyasetten bağımsız konuşamıyor ve düşünemiyoruz. Biz bu sistemin içinde yaşıyorsak politik olmak zorundayız. Politik olmak partizanlık değil. Gençlerin apolitikleştirildiğine katılmıyorum. 

- Bu seçimde vaatler vaatleri tetikliyor. İlk defa bütün muhalefet partilerinde seçim dilinin değiştiğini gördüm.İnsanlar politikalarını anlattı. Çözüm bulmak için vaatler üretti.

- Katma değerli ekonomi üretmemiz gerekiyor.

- Osmanlıdan bu zamana kadar bu ülkede en çok yapılan reform  kurum vergiler hususunda. Bugün en büyük vergi çalışan nüfusun üzerinde. Vergi toplama reformunu tekrardan gözden geçirmek gerekiyor.

- Nasıl ekonomik sorun ya da Kürt sorunu diyorsak,  bu ülkede kadın sorunu mevcuttur. Bu sadece eğitim anlamında değil istihdam olarak ve toplum içine çıkmak olarak da var.

- Koalisyonun güzel yanı olduğunu denemek gerektiğini düşünüyorum.

- Üniversiteler şehirleri çok ciddi anlamda kalkındırıyor. 15 – 20 bin nüfuslu öğrencinin bir ile geldiğini düşünün.

Oğuzhan Cansız – Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Öğrencisi

- Gençlere yeterince önem verilmiyor. Belli bir makam ve mevki verilmiyor. 

- Ak Parti ilk defa seçime politika üretmeden giriyor. 

- Şuan ülkede Başkanlık sistemi tartışılmıyor. Tartışılan konu Erdoğan Başkan olsun mu, olmasın mı? Eğitim konusunu düzeltmek için illa Başkanlık Sistemine gerek yok.

- Birbirimizi anlayacağımız bir dönem yaşadığımızı düşünüyorum.

- Ülkede ciddi anlamda gelir adaletsizliği var.

- Kadınlara yönelik yapılan taciz, tecavüz, istismar davalarına bakan hakimlerin kadın olması gerekiyor. Oradaki kadın hakim kadın mağdurun durumunu his eder ve orada iyi hali uygulamaz.

- Özel hastanelerin aldığı katkı payı çok yüksek. Vatandaş eczaneye gittiği zaman katkı payı alınıyor.

- Milletin yararına uzlaşı kültürünün olması gerekiyor.

Ozan Barış Bayraktar – Endüstri Mühendisliği Bölümü Öğrencisi

- Sağlıkta, sporda ve sanatta başarısız bir gençlik var. Türkiye’de genç olmak diğer ülkelere göre çok zordur. Toplum baskısı, gelecek kaygısı eksik olmadı ve olmayacakta.

- %10 barajı Türkiye Cumhuriyeti ve bu kadar kozmopolit bir ülke için çok ciddi bir rakam. İnsanları temsil etmemiz için onlardan olmamız gerekmiyor. Ülke olarak yanıldığımız nokta bu. HDP inşallah barajı aşar. Şuan görünen çizgisi tamamen emekçi, halkçı ve Türkiye toplumunu tamamı ile kapsayan bir çizgi.

- Birbirimizi anlayacağımız bir Türkiye istiyorum.

- Sandığa gitmeyenlerin %50’si benim oyum sonucu değiştirmeyecektir diye düşünüyorlar. Bir oy çok şeyi değiştirir.

- Eğitim sistemimizde çok ciddi sıkıntılar var. Kendine güvenmeyen bir eğitim sistemi var. 

- Koalisyon hiçbir zaman felaket olamaz. Koalisyonun hangi şartlarda kimler ile yapıldığı önemli.

- Her ilde bir üniversitemizin olduğunu bir övünç kaynağı olarak görüyoruz. Bence gerek yok çünkü istihdam alanı yok.

- Bağımlılık oranı gittikçe artmaktadır. Anne ve babalar evlatlarının gelecek kaygısında karşılarında değil yanlarında olun.

Kaan Özgüney – Uluslararası Çalışmalar Bölümü Öğrencisi

- Türkiye’deki en büyük sıkıntı gençlere engel koymalarıdır. 

- Kimlik siyaseti yapılıyor.

- Gelişmiş toplumlarda hiçbir köstek olma durumu yok. Ne bir girişimcinin ne de herhangi bir vatandaşın. Ne yazık ki bugün Türkiye gelişememiş ise burada biraz yönetenlerin, yönetim sınıfının, devletin, bürokrasinin ve politikacıların vatandaşını ezmesinden ve onları sömürmesinden kaynaklanan bir problem var. Vatandaşın problemi sadece asgari ücret değil. Sadece fikrini söyleyememesi değil. Daha kendini var edebileceği bir sosyal toplum içerisinde yaşayamaması.

- 50- 60 yaşındakileri siyasette görmektense 18- 30 yaş arasındaki insanları görürsek onların bu şekilde yapacağına ben inanmıyorum. İnsanlar bu konuda kan ağlıyor, bu konuya bir çare bulabiliriz vizyonuna sahibiz. İnsanların meclise girmesi lazım. 18 yaşa çekilmesi yeterli gelmez.

- Çözüm sadece tek parti istikrarı olmayabilir. Belki asıl düşünmemiz gereken tekrar koalisyonlara dönmek. Ama geçmişin hatalarını düşünerek değil.