Skip to main content
x 

Beyaz Helva tarifi

Arhavi'nin yöresel tatlarından Beyaz Helva tarifi, Mutfağım programında...

Beyaz Helva tarifi
Beyaz Helva tarifi

Malzemeler:
1 kg. un
½ paket margarin
½ paket tereyağı
1 su bardağı fındık
 
Şerbeti için:
1 kg. şeker
2 bardak su
Limon suyu
 
Yapılışı:
Geniş bir tencerede margarin ve  tereyağı eritilir. Diğer yandan  helvanın şerbeti için ayrı tencereye bir kilo kadar şeker aktarılır ve suyla eritilir. Şerbete kaynarken limon suyu da ilave edilir.
Eriyen yağa un  ilave edilir ve topaklanmaması için sürekli karıştırılır. Ağır ateşte bu işlem sürekli devam eder. Eriyip kıvama gelen şerbet soğumaya kaldırılır.
 
Kıvamını bulmaya başlayan helvaya  çekilmiş fındığı ilave edilir.  Beyaz helva ocaktan alındıktan sonra da sürekli karıştırılmaya devam edilir. Karıştırma sürerken helvanın şerbeti azar azar verilmeye başlanır. İyice eriyen helva harcı yağlanan tepsiye yayılır ve soğumaya bırakılır. Dinlenen helva kibrit kutusundan biraz büyük şekilde  kesilerek servis edilir.