ELBASAN TAVA / 45 Dk. hazırlık ve pişirme süresi.
Malzemeler:
- 300kg iri doğranmış kuzu kuşbaşı et
- 1adet orta boy soğan
- 2 adet yeşil biber
- 3 diş sarımsak
- 3-4 dal taze soğan
- 1 yemek kaşığı tereyağı
- 1 yemek kaşığı sıvıyağ
- Bir tutamTuz
- Bir TutamKarabiber
- 2 bardak sıcak su
Sosu için:
- Yarım su bardağı un
- 1 yumurta sarısı
- 1 su bardağı süzme yoğurt
- Yarım su bardağı et suyu
- Bir tutam Tuz
Üzeri için:
- Bir tutamKırmızı toz biber
YAPILIŞI:
Tencerede eritilen tereyağına, sıvıyağ eklenir kuşbaşı etler koyularak 4-5 dk çevrilir.
Ardından kabuğu soyulup biraz iri doğranmış soğanlar ve yemeklik doğranmış biberler koyulur.
Hafif kavrulduktan sonra kekik ve küçük doğranmış sarımsaklar eklenir.
5 dk sonra üzerini geçecek kadar sıcak su eklenir.
Baharatları ve tuzu eklenir.
Düdüklünün kapatılarak pişmeye bırakılır, düdüğü ötünce 10 dakika pişirilir.
Etler pişerken sosu hazırlanır.
Geniş bir kasede un, yumurta, tuz ve yoğurt iyice çırpılır.
Soğumuş olan et suyu da eklenerek çırpmaya devam edilir. Pürüzsüz bir kıvamı olmalı.
Ardından etler fırın kabına alınır.
Üzerine hazırlanan sos dökülür.
En üste biraz kırmızı toz biber serpilerek 180 derece fırında kızarana kadar pişirilir.