CACIKLI KÖFTE
2 su bardağı köftelik bulgur
200 gr yağsız kıyma
2 adet ortaboy soğan
2 çorba kaşığı un
1 çay kaşığı pulbiber
Tuz – karabiber
Cacık İçin:
1 demet pazı
2 yemek kaşığı sıvıyağ
2 su bardağı yoğurt
2 diş sarımsak
Tuz
Sosu İçin:
50 gr tereyağ
1 çorba kaşığı pulbiber
YAPILIŞI:
Soğanları soyup incecik kıyıyoruz.
Kıyılmış soğan, bulgur, kıyma, un, tuz, karabiber ve pulbiberi bir kaba alıp karıştırdıktan sonra sıcak suyu yemek kaşığıyla azar azar ilave ederek 10-15 dakika kadar iyice yoğuruyoruz.
Ardından zeytin tanesi iriliğinde minik minik köfteler hazırlıyoruz.
Yuvarladığımız köfteleri suda haşlıyoruz.
Cacık için sarımsakları soyup eziyoruz.
Pazıları yıkayarak ince ince kıydıktan sonra 2 yemek kaşığı sıvı yağ ile kendi suyuyla kavurup pişiriyoruz.
Sıcakken suyunu süzüp sarımsak, yoğurt ve tuz ile karıştırarak servis tabaklarına yayıyoruz.
Tereyağını bir tavaya alarak kızdırdıktan sonra haşlanmış köfteleri ilave ederek 5-6 dakika soteliyoruz.
Ocaktan almadan hemen önce bolca pul biberi ekleyerek karıştırıp ocaktan alıyoruz.
Köfteleri cacığın üzerine koyduktan sonra üzerlerine yağından dökerek sıcak sıcak servis yapıyoruz.
Köfteleri servis tabağına yerleştirdikten sonra sos yeterli gelmez ise, yeniden tereyağında pul biberi kızartıp köftelerin üzerine ilave edebiliriz.