Skip to main content
x 

"Yaşamın eşitsizliğini kılık kıyafeti eşitleyerek ortadan kaldıramazsınız!"

"Yaşamın eşitsizliğini kılık kıyafeti eşitleyerek ortadan kaldıramazsınız!"

"Yaşamın eşitsizliğini kılık kıyafeti eşitleyerek ortadan kaldıramazsınız!"
"Yaşamın eşitsizliğini kılık kıyafeti eşitleyerek ortadan kaldıramazsınız!"

Her dönem çok tartışılan, içinden bir türlü çıkılamayan soru; 'Okullarda kıyafet serbest olmalı mı?' Son günlerde Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer'in bir öğrenciye bu soruyu yöneltmesiyle yeniden başlayan kıyafet serbestisi tartışması dün gece Genç Bakış Münazara'nın gündemindeydi. Kadir Has Üniversitesi Münazara Takımı'nın katıldığı Abbas Güçlü ile Genç Bakış Münazara'da gençler; "Okullarda kıyafet serbest olsun" dedi!
 
İşte dün geceki heyecanlı tartışmanın farklı argümanları;

"Serbest kıyafetle düşünce ve kabiliyetler değil para ön plana çıkacak"

'HAYIR TAKIMI' 
Burcu ALSAÇ - Şelen KULA - Kaan UÇAR
 
- Bu ülkede çocuğunun dershane ücretini ödeyemediği için hapishaneye düşen anneler, atanamayan onca öğretmen, 50-60 kişilik sınıflarda okumak zorunda bırakılan öğrenciler varken öncelikli sorun kıyafet serbestisi mi olmalı? 
 
- Okullarda kıyafeti serbest bırakarak paylaşma duygusuyla değil, sahip olma hırsıyla yetişen genç nesiller ortaya çıkarmış oluyoruz. 
 
- Ailesi asgari ücret alan bir çocuk okula gidiyor arkadaşları çeşit çeşit kıyafetler, markalar giyiyor. Bu çocuk her gün aynı kıyafeti giyerken komplekse girmeyecek mi? Onların aileleri çocuklarına bu kıyafetleri layık görürken siz bana görmüyor musunuz? diye sormayacak mı? Anne-baba çocuğuna adaletsiz gelir dağılımını sosyo-ekonomik eşitsizliği mi anlatacak? 
 
- İlkokulda haftasonu kurslarına okul önlüğüyle giden öğrenciler var. Memleketin gerçeği bu. 
 
- Çocuklar o yaşta düşünceleri ve kabiliyetleriyle değil sadece kıyafetleriyle ön plana çıkmaya çalışacak ve buna alışacak. 
 
- Sınıflarda renk cümbüşü olacak, bu dikkat dağıtacak. 
 
- Serbest kıyafet sisteminde öğrenciler ailelerinin maddi durumu neye elveriyorsa onu seçme hakkıyla sınırlıdırlar, özgür filan değillerdir. 
 
- Türkiye'de ciddi istihdam sağlayan bir okul üniforması piyasası var. Biz işsizliğin ayyuka çıktıiğı bir ülkede nasıl oluyor da üniformayı kaldırıyoruz? 
 
- Serbest kıyafet birçok açıdan güvenlik zafiyeti yaratır. Yabancılar okula rahatça girebilir. 
 
- Kıyafet serbest olursa daha o yaşta çocukları marka rekabetine sokacaksınız. Marka rekabeti parayla yapılır. Yani o yaştaki çocukların beyinlerine ulaşmaları gereken yegane değerin para olduğunu sokacaksınız. 
 
- Bizim üniforma üreten firmalarımız birçok Avrupa ülkesine ihracat yapıyor ve bu talepler sürekli artıyor. Çünkü Avrupa'da serbest kıyafet okullarda disiplin sorunu yarattığı için üniformaya geri dönüş yaşanıyor. 
                                                                                                                                                                         
- Maddi durumu iyi olmayan çocukların da gelecekte  maddi durumu iyi olanlar kadar elverişli ortamları yakalayabilmesi için okullarda sosyal statü farkının üzerini biraz örtüyoruz. 
 
- Tek tip üniforma isterken zengin çocukları da düşünüyoruz. Çünkü zengin çocuklar kıyafetleriyle farklılaşmak çabası içine girdikleri zaman onları tembelliğe iteceksiniz. Başka birşey yapmana gerek yok sen zaten zenginsin, saygınsın diyeceksiniz. 
 
- Siz serbest kıyafetle aslında zihinleri tek tipleştirirken biz o tek tip üniforma içindeki öğrencilerin zihnen daha özgür bir ortama kavuşmasını sağlıyoruz.

"Yaşamın eşitsizliğini kılık kıyafeti eşitleyerek ortadan kaldıramazsınız"
 
'EVET TAKIMI'
Mehmet GÜLER - Aylin Esra EREN - Aras DOĞRUEL
 
- Türkiye'nin 1995 yılında taraf olduğu Birleşmiş Milletler Çocuk Hakları Sözleşmesi'ne göre çocukların kendilerini ilgilendiren konularda söz söyleme hakkı vardır. Bu nedenle de öğrencilere kıyafet dayatması yapılamaz. Fakat yıl 2012 ve biz hala bu konuları tartışıyoruz. 
 
- Tek tip giysi uygulaması baskıcı otoriter sistemlerin kendilerine hizmet eden insan tipi yetiştirme isteğinin ürünüdür. 89 yıldır bu örtüyle eğitim sistemimizin ulaştığı bir nokta yoktur. 
 
- Öğrencinin ne giydiği değil, ne öğrendiği, bilim ve teknik alanında hangi beceri ve yetenekleri kazandığı önemlidir. 
 
- İlköğretimde kıyafet serbestliği birkaç okulda denenmiş ve bu denemelerden olumlu sonuçlar elde edilmiş. Öğrenciler kendilerini daha rahat hissettiklerini, özgüven kazandıklarını, öğretmenlerine daha saygılı ve derslerine daha ilgili olduklarını söylemişlerdir. 
 
- Şimdi bakanlık işe öğrencilerin kravat takma zorunluluğunu ortadan kaldırarak başlıyor. Öğretmenler kravatın artık bir formaliteye döndüğünü ve kravatların gevşek bırakılarak artık daha saygısız bir görüntü oluştuğunu belirtmişlerdir. 
 
- Üniformanın disiplini sağladığına ilişkin yanlış bir kanı var. Üniforma deyince benim aklıma iki şey geliyor; asker ve polis. Askerlik Türkiye ve dünyada en disiplinli kurum. Fakat askerde disiplini sağlayan, bir kumaş parçası olan üniforma değil oradaki emir-komuta zinciridir. Biz okullarımızda asker değil, kendi geleceğini kendisi kurabilecek, zihni ve vicdanı hür nesiller yetiştirmeye çalışıyoruz. 
 
- Bir çocuğun, ayakkabısı, çantası, cebinde son model dokunmatik cep telefonu var. Bunlar zaten  statü farkını gösterir. 
 
- Öğrencilerin kıyafetlerini tek tipleştirmek, Türkiye'nin geleceğini tek tipleştirmektir. 
 
- Kıyafet serbestisi aile bütçesini zorlayan ekstra bir masraf değildir. Asıl okul üniformaları aile bütçelerini zorlayan ekstra masraflardır. Çünkü zaten herkesin hali hazırda günlük kıyafetleri var. 
 
- Her yerde şartlar aynı değil. Mesela Hakkari'deki bir çocuk, boyunca kar altında okula gidiyor. Ama kıyafet serbest olsaydı giyerdi kar pantolonunu rahatça okula giderdi. 
 
- Okul üniforması ucuz birşey değil. Düşünün maddi durumu iyi olmayan bir aile ellerindeki tek parayla okul üniforması alıyor. Oysa ki o parayla daha uygun birkaç çeşit kıyafet alabilir.
 
- Yaşamın eşitsizliğini kılık kıyafeti eşitleyerek ortadan kaldıramazsınız. Öğrenci okul kapısından çıktıktan sonra hayatın tüm farklılıklarını yaşamaya devam edecektir. 
 
- Çocuklar herkesin birbirinden farklı olduğunu küçükken öğrensin, şekilcilikten vazgeçsin.