Skip to main content
 

Ali Saydam'dan çarpıcı açıklamalar

Saydam; 3 dönem kuralı kalkarsa Ak Parti'ye güven azalır...

Ali Saydam'dan çarpıcı açıklamalar
Ali Saydam'dan çarpıcı açıklamalar

Ali Saydam; "ÜÇ DÖNEM KURALI KALKARSA AK PARTİ'YE GÜVEN AZALIR"
Prof. Dr. Ümit Özdağ; "ERDOĞAN NEDEN İYİ BİR CUMHURBAŞKANI OLAMAZ?"    

Seçim sonrası tablo dün gece Prof. Dr. Ümit Özdağ ve İletişim Uzmanı Ali Saydam'ın konuk olduğu Abbas Güçlü ile Genç Bakış'ta tartışıldı.  

"ABDULLAH GÜL'ÜN REYTİNGİ ÇOK İYİ"

Ali Saydam - İletişim Uzmanı

ATATÜRK, MENDERES, ERDOĞAN...
- Özellikle Akdeniz ülkelerinde liderlik çok önem taşıyor. 

- Atatürk, Menderes, Özal ve şimdi Erdoğan. Türkiye'de başka bir lider çıkmadı. Muhalefetin problemi böyle bir liderliği geliştirememiş olması.

- Muhalefette liderlik probleminin yanında bir de büyük fikir eksik. 'AK Parti'ye oy vermeyin bize verin' dendiğinde neden size oy verelim sorusunun net bir cevabı yok. 

AK PARTİ MANEVİYATTAN UZAKLAŞTI
- Ak Parti'yi 2002'de iktidara getiren duble yollar, köprüler gibi hizmet vaatleri değil maneviyattı. Ama ne yazıkki zaman içinde bu konudaki ağırlığını kaybetti. Yol, köprü vs. altyapı hizmetlerine döndü ama kültür sanat, bireysel özgürlükler gibi hayatın üst yapı meselelerinde belli bir zaafa uğradığını düşünüyorum. 

MHP'NİN OY ORANI ÇOK İYİ
- MHP bir anti partiydi. Komünizm tehlikesine karşı memlekeyi koruma fıtratının temelini oluşturuyordu. Dünyada komünizm tehlikesi bitince, düşman kalkınca ortadan MHP'nin fıtratında bir değişiklik getirmesi gerekiyordu. Buna rağmen buna rağmen MHP'nin bu seçimde aldığı oy oranı çok iyidir.

ÜÇ DÖNEM KURALI KALKARSA AK PARTİ'YE GÜVEN AZALIR
-Üç dönem kuralını değiştirirse AK Parti'ye olan güven kesin olarak azalır. Başbakan bundan dönecek bir lider tablosu çizmiyor. Dönerse öyle bir düş kırıklığı yaratır ki, zor toparlarlar.  

ABDULLAH GÜL'ÜN REYTİNGİ ÇOK İYİ
- Bütün ölçümlemelerde TSK ve Cumhurbaşkanlığı en güvenilir kurumlar çıkıyor. En dipte de milletvekilleri, medya filan var. Sayın Abdullah Gül'ün çok yüksek bir reytingi, kamuoyunda devlet adamı olarak iyi bir puanı var. Onun bir kukla cumhurbaşkanı olduğunu ima eden tespitleri iki kez düşünmek gerek. Bazı durumlarda çok ciddi müdahalesi de var. 

ERDOĞAN KİMSEYİ DİNLEMEDEN KENDİ BİLDİĞİNİ YAPIYOR
- Tayyip Erdoğan yakınlarının, çevresindekilerin çizdiği yönde yürümüyor. Mesela Gezi döneminde sayın Cumhurbaşkanı ve sayın Arınç daha uzlaşmacı, daha yumuşak bir politika izlenmesini önerdiler ama Başbakan çok sert bir politika izledi. 17 Aralık süreci 25 Mart söylentileri sırasında da kendisine bir çok insan itidal tavsiye etti ama o tam tersini yaptı. Zaten liderler vasat ve ortalama aklın peşinden gitmeyenlerdir. Cesurdurlar, ezber bozarlar.

SİYASET KAZANMAK İÇİN YAPILIR
- Siyaset kazanmak için, iktidar olmak için yapılır. Oyları artırmak bir hedef değil araçtır.  

CHP VE AK PARTİ GENÇLER İÇİN NE YAPIYOR?
- CHP ve AK Parti'nin gençlerle ilgili stratejisi nedir merak ediyorum. 

"ERDOĞAN İYİ BİR CUMHURBAŞKANI OLAMAZ"

Prof. Dr. Ümit Özdağ - 21. Yüzyıl Türkiye Enstitüsü Başkanı 

BU AKP'NİN DEĞİL BAŞBAKAN'IN BAŞARISI
- Bu seçim süreci YSK'da kalmalı. İçişleri Bakanlığı  ve Adalet Bakanlığı sürece dahil olmamalı. 

- AKP 2011 seçimlerine göre oransal olarak oy kaybetse de, belki de Başbakan dahil herkes daha büyük bir düşüş beklerken seçimden birinci parti çıkmak elbette başarıdır. Ama bu AKP'nin değil Başbakan Erdoğan'ın kişisel başarısıdır.

CHP VE MHP BİRBİRİNİ DESTEKLEDİ AMA...
- Seçimlerde CHP ve MHP'nin birbirini desteklediği yerler var. Ama bu genel merkezlerin yönlendirmesi değil seçmenin kendi iradesi. Bu noktada genel merkezler genellikle siz kendi partinize oy verin çizgisinde duruyor.

10 YIL SONRA AKP OLMAYACAK
- 10 sene sonra AKP olmayacak ama MHP yine olacak. Çünkü AKP bir lider partisi, aynı Anavatan Partisi gibi. Ama MHP bir fikir partisi. 

HUKUK DEVLETİNİN BİTTİĞİ NOKTA
- Meclis Başkanı yargı bağımsızlığı ile ilgili 138. Madde askıya alındı diyor. Genelkurmay Başkanı'nı içeri alan savcılar, polisler AKP'lilerin yakınlarını içeri alacak kadar güçlü değil. Bu hukuk devletinin bittiği noktadır.

BAŞBAKAN ABD BAŞKANI'NDAN GÜÇLÜ
- Türkiye'de başbakanlar anayasanın ve yasaların verdiği yetkiler bakımından Amerikan Başkanı'ndan daha güçlüdür.

ERDOĞAN İYİ BİR CUMHURBAŞKANI OLAMAZ
- Erdoğan iyi bir cumhurbaşkanı olamaz çünkü toplumu bölerek siyaset yapıyor. Yüzde 45 oy almak bir başarı ama yüzde 55 Erdoğan benim başbakanım değil diyorsa bu tehlikeli. Yüzde 45'i millet kabul edip, yüzde 55'i millet kabul etmezseniz 'Erdoğan yargılanmaktan kaçmak için cumhurbaşkanı olmak istiyor' denir. 

İKTİDAR SADECE SEÇİMDEN ÖNCE DEĞİL 5 YIL ÇALIŞIYOR
- İktidarın çok etkili bir propaganda mekanizması var. Propagandayı seçimden önce 2-3 aya oturtmuyor. Bir seçimden diğerine kadar 4-5 sene çalışıyor. 

Programın tamamını izlemek için TIKLAYIN!