Skip to main content
 

'Ucube’yi duyunca ‘eyvah’ dedim

Ertuğrul Günay, 32. Gün programında Mehmet Ali Birand’ın sorularını yanıtladı...

'Ucube’yi duyunca ‘eyvah’ dedim
'Ucube’yi duyunca ‘eyvah’ dedim

Kültür Bakanı Ertuğrul Günay açıkladı: “Başbakan’ın Kars’taki heykelle iligili ‘Ucube’ sözünü duyunca ‘eyvah’ dedim, tartışma büyüyecek. Arınç’ın “Allah kimseyi o duruma düşürmesin” çıkışını ise şaşkınlıkla izledim.”


 32.Gün programında Mehmet Ali Birand’ın sorularını yanıtlayan Ertuğrul Günay, ‘Ucube’ sözü için “Sözü ilk duyduğumda ‘Eyvah! ’ dedim tartışma büyüyecek. Hak etmediğimiz, çizgimizle bağdaşmayan tartışmalar meydana gelecek kaygısı taşımıştım ve ne yazık ki benim o kaygılarım doğrultusunda bir hafta geçirdik” dedi. Birand’ın “Geçen hafta Arınç sizin için ‘Allah kimseyi o duruma düşürmesin’ dedi, ne diyorsunuz, kırıldınız mı” sorusuna Günay “Ben Sayın Arınç’ın bu değerlendirmesini şaşkınlıkla karşıladım. Kırıldığım nokta şudur : Arınç cümlesini sonradan düzeltmedi. Doğrusu kırıldım.“


‘Ucube’ protestosu

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın, heykeltıraş Mehmet Aksoy’un Kars’ta yaptığı ‘İnsanlık Anıtı’na ‘Ucube’ nitelendirmesinde bulunmasına bir tepki de İzmir Aydın ve Sanatçılar Platformu’ndan geldi. “Taştan korkan taş olur” sloganıyla Alsancak Kıbrıs Şehitleri Caddesi üzerinde açıklama yapan üyeler, konser, tiyatro, pandomim etkinlikleriyle protestoya katılırken, vatandaşlar da onlara destek verdi. Sanat ve sanatçıya karşı alınan bu sistemli tavrı protesto ettiklerine dikkat çeken İzmir Aydın ve Sanatçılar Platformu temsilcisi Hayri Yitik, heykele “Ucube” denmesinin kendileri gibi düşünmeyen ve davranmayanların yasaklanmasını içeren yoksayıcı anlayışın ifadesi olduğunu açıkladı. Sanatçılar protestoda pandomim gösterisi yaptı, mini konser verdi.


YENİ ALKOL YÖNETMELİĞİ

Bakan Günay, yeni alkol yönetmeliğine ilişkin bir soru üzerine de bu konuda bugün ilgili kurumlarla bir toplantı yaptığını ifade etti.

Günay, ''Gençleri, çocukları özellikle alkol alışkanlığından korumak konusundaki gayret, bütün dünyada kabul edilen bir gayret. Turizmci arkadaşlarımızın doğrudan turizm sektörlerini etkileyecek bir endişesi yok. Ancak 'bazı ifadeler acaba uygulamada açık mekanlarda ileride sorun çıkarır mı?' kaygıları var. Sorun çıkmasın diye hem sektör hem de biz Bakanlık olarak bunu dikkatle takip edeceğiz.

Ben halkın günlük yaşamına bir müdahale olacağını katiyen düşünmüyorum. Gençleri, çocukları korumak amacıyla sınırlı bir düzenleme olacağını ve uygulamanın da bu noktada kalacağını umut ediyorum. Bunu da yakından takip edeceğiz'' şeklinde konuştu.

Bazı film galalarında içki servisi yapılmadığı hatırlatılan Günay, ''Uygulamaya yeni başlandığı için arkadaşlar, sanıyorum tereddütlü davranıyorlar. Yönetmelikte bazı izin prosedürleri var. Herkes önüne gelen yerde böyle bir ikrama kalkışmasın. Bu konuda ruhsatı olan, belge almış olanlar tarafından yapılsın ki kaçak, kötü ürün kullanılmasın. Bunlar dünyada uygulanan kriterler. Sektörle konuştuk konuyu, uygulamayı takip edeceğiz. Uygulamada bir sorun olursa yetkili makamlara taşıyacağız'' dedi.

Günay, ''Yarın Diyarbakır'a gideceğinizi söylediniz, Kars'a da geçecek misin?'' sorusuna ''Yok, Diyarbakır ile Kars arasında çok yol var. Ne alakası var?'' yanıtını verdi.