Skip to main content
 

Gelinim Mutfakta - Fırında Kabak Graten Tarifi

Gelinim Mutfakta programının 8 Ağustos 2018 Çarşamba günü yayınlanan 108. Bölümünde yarışmacıların yaptığı "Fırında Kabak Graten" tarifi!

Gelinim Mutfakta - Fırında Kabak Graten Tarifi
Gelinim Mutfakta - Fırında Kabak Graten Tarifi

FIRINDA KABAK GRATEN

3 adet büyük boy kabak

350 gram kıyma

1 adet büyük boy soğan

2 diş sarımsak

2 adet domates

1 yemek kaşığı domates salçası

1 adet küçük boy havuç

1 çay kaşığı tuz

1 çay kaşığı karabiber

1 adet defne yaprağı

1 su bardağı kaşar peyniri

1 yemek kaşığı sıvı yağ

1 yemek kaşığı tereyağ

Beşamel sos için:

1 litre süt

7 yemek kaşığı un

70 gram tereyağı

1 tutam muskat cevizi rendesi

1 çay kaşığı tuz (azaltıp arttırılabilir)

Yapılışı:

Kabakları yuvarlak halkalar halinde kesin… 6 adet incecik dilimleyin( bu üzerini süslemek için) Kaynamakta olan tuzlu suya atın (ince dilimler hariç bunları atmayın) ve 3 dakika kadar pişirin. Kaynar sudan çıkarıp süzün…

Soğanları yemeklik doğrayın, havuçları mümkün olduğunca minik küpler halinde doğrayın, sarımsakları ezin, domatesleri küp küp doğrayın. Sıvı yağı tavaya alın, kızınca yemeklik doğradığınız soğanları ekleyin. 2-3 dakika soteledikten sonra tereyağını ekleyin. Soğanlar hafif yumuşayınca sarımsak ve havuçları da ekleyin. Birkaç dakika sonra domatesleri de ekleyip biraz yumuşamalarını bekleyin ve kıymayı ekleyip kavurmaya başlayın. Üzerine yarım su bardağı sıcak su ekleyin, baharatlarını da koyup kısık ateşte suyunu çekene kadar pişirin…

Beşamel sosu hazırlayın. Tereyağı eritin, unu eleyerek ekleyin. Unun kokusu çıkınca sütü eklemeye başlayın bir yandan da çırpın… Kaynamaya başlayan süte tuz ve baharatlarını da ekleyip katılaşana kadar pişirin…

Bir fırın kabının dibine önce bir miktar beşamel sos sürün. Sonra kabak dilimlerini tek sıra döşeyin. Üzerine kıyma sosu gezdirin, onun da üzerine beşamel sos ve tekrar kabak dilimleri dizin… Dizdikten sonra sadece beşamel sos gezdirin ve rendelenmiş kaşar peynirinden serpin.

Önceden daha ince kestiğiniz 6 dilim kabak dilimi ile üzerini süsleyin ve Önceden ısınmış 200 derece fırında üzeri kızarana kadar pişirin.

uvarlak dilimlenmiş kabaklarla süsleyebilirsiniz