Skip to main content
 

"Evet iktidar zenginiyim!"

"T.C. ibaresiyle kimsenin sorunu olmamalı" Fettah Tamince’den Genç Bakış’ta çarpıcı açıklamalar!

"Evet iktidar zenginiyim!"
"Evet iktidar zenginiyim!"

Halıcılıktan oteller zincirine genç yaşta elde ettiği başarıyla dikkat çeken Fettah Tamince dün gece Abbas Güçlü ile Genç Bakış’a konuk oldu. Çözüm sürecinden, Başbakan ile dostluğuna, başarısının sırlarından, ekonomiye kadar dek birçok konuda gençlerin cesur sorularını içtenlikle yanıtladı, çarpıcı açıklamlar yaptı.  İşte Akdeniz Üniversitesi’nden ekrana  gelen  Genç Bakış’ın geniş özeti;
 
İLK MİLYON DOLARIMI  22 YAŞIMDA KAZANDIM
-  İyi bir müteşebbis olabileceğimi hayal etmiştim ama bugünleri hayal ettim desem yalan olur.
- İş yaşamımda esnaf çocuğu olmanın büyük avantajını yaşadım. Ticaretle uğraşmanın getirdiği cesareti ailemden aldım.
- İkinci şansım Antalya'ya gelmem oldu. Ben buna dünyayla tanışma diyorum. Antalya beni farklı bir yere taşıdı. O benim hayatımın en önemli basamağı.
- Herkes kendine ben ne olmak istiyorum diye sormalı önce. Sonra da hedefinizi analiz etmeniz gerek.
- İlk iş yerimi 19 yaşındayken açtım. 19 yaşından beri vergi mükellefiyim. Ben ilk milyon dolarımı 1994 yılında 22 yaşımdayken kazandım.
 
AKİL İNSAN OLMAYI ÇOK İSTERDİM
- Keşke akil insan olma teklifi gelseydi, çok isterdim, memnuniyetle kabul ederdim. Çünkü bu mesele yıllardır içimde bir yara. Terör yüzünden çok yakınımı kaybettim. Yıllardır süren bu sorunun çözümüne katkı sunsam memnun olurdum.
 
KÜRT OLDUĞUM İÇİN BİR HAKSIZLIKLA KARŞILAŞMADIM
- Doğuya, güneydoğuya ve kürtlere haksızlıkla birey olarak karşılaşmadım. Karşılaşsam herhalde burada olmazdım. Bir çifte standart da görmedim. Ama Türkiye'nin yıllardır şahit olduğu sorunları da görmezlikten gelme gibi bir lüksüm yok. Dolayısıyla bu çözüm sürecinde karşılaşılan, doğuda şu konularda  sıkıntımız var denilen şeylere de  şahidim, bu sıkıntılar giderilmeli.
 
T.C. İBARESİYLE KİMSENİN SORUNU OLMAMALI
- Türkiye Cumhuriyeti ibaresinin hiçbir zaman kaldırılmaması lazım.  Hiçbir vatandaşın da bununla ilgili sorunu olmaması gerek.
 
EVET BİRİLERİNE YAKINIM CESARETİM VAR VE SÖYLÜYORUM
- Ben profesyonel bir seçmenim. Bana en fazla getirisi olan yani ülkenin önünü en iyi şekilde açabilecek demokrasi, insan hakları, ticaret... bunların önünü en iyi şekilde açacak kimse, Türkiye’nin dışarıdaki tanıtımını en iyi kim yapabilecekse onu seçerim. İyi ve objektif bir seçmenim. Hiçbir partiye üye değilim ama yapılan doğruyu takdir etmek birilerine yakın olmaksa evet yakınım. Kötüyü söylemek revaçta ama bu iyidir demek sorun oluyor. Ama ben bu cesareti kendimde buluyorum ve söylüyorum.
 
GÜLEN HAREKETİNİN TÜRKİYE'Yİ NASIL TANITTIĞINA ŞAHİDİM
- Cemaat diye kastedilen eğer Fethullah Gülen hocanın başlattığı hareket olarak görülüyorsa ben o hareketin dünyada neler yaptığına Türkiye'yi en iyi şekilde nasıl tanıttığına şahidim ve bunu da söylüyorum. Bu konuda bir çekincem yok.
 
İLLEGAL HİÇBİRŞEYİM YOK
- İş yapmak için Rus'u buldum mafya dediler, Ukraynalı'yı buldum çocuk şanslı dediler, Alman'ı buldum kimbilir altında ne var dediler. Bizim köyde de yoktu. Ben ne yapayım?
- Mafya işine gelince; ben bir devlet yetkilisine benimle ilgili şüphe duymanız, beni incelemeniz kadar doğal birşey olmaz dedim. Bu adam nereden geldi? Bunları nasıl yaptı? Bunu konuşmak yanlış değil ama bunu araştırdığınız zaman illegal bir şey bulmuyorsanız bunu da açıklamanız lazım dedim. Benim illegal hiçbir şeyim yok. Hızlı araba kullandığım için aldığım ceza haricinde polisle işim olmadı. Zaten bu kadar şeffaf bir dünyada, illegal bir şeyiniz varsa getirip önünüze koyarlar.
 
DOĞULU İŞADAMI DEĞİL TÜRKİYE'NİN İŞ ADAMIYIM
- Sadece bölgenin insanı olduğumuzdan dolayı bölgeye bir bakışımız yok. Ülkenin geneline, toplam gelişmişliğine ne katkı sunabiliriz ona bakıyoruz.- Ben doğulu, batılı, kuzeyli, güneyli iş adamı sıfatlarına çok sıcak bakmıyorum. Biz Türkiye'nin iş adamlarıyız. Birçok ile yatırım yapıyoruz. Ben Antalya'yı da Van kadar önemsiyorum.
 
HEPİMİZ İKTİDAR ZENGİNİYİZ
- Ben iktidar zenginiyim evet. Ama diğer iş adamları gibi. Hepimiz iktidar zenginiyiz. Türkiye'de iktidar zengini değilim diyen biri çıkamaz. Bugün gayrisafi milli hasıla 250 milyardan 750 milyar dolara çıktı. Ak Parti geldiğinden beri Türkiye üç kat büyüdü. Dolayısıyla ben bundan nemalanmadım diyen olamaz. Bu büyüme hepimize birşeyler getirmiştir.
- Türkiye zenginleşiyorsa siz de beraberinde zenginleşirsiniz.
 
-KEŞKE ATATÜRK'ÜN KURDUĞU FABRİKALARIN HEPSİ SATILSA
- Ak Part hükümeti keşke ulu önder Atatürk'ten, Osmanlı'dan kalan her fabrikayı satsa. Çünkü devlet, dünyanın hiçbir yerinde özel teşebbüsten daha iyi fabrika yönetemez. Bunu bana kimse anlatmasın. Dünyanın her yerinde iş yapıyorum. İstihdamın önü böyle açılır. 50 milyar dolar enerjiye para verdiğimiz halde büyüyoruz. Bu matematiği çok iyi yapmak lazım. 300 milyon dolara bir fabrikayı satmaktansa oraya 3 milyar dolar yatırım yapacak girişimciye bedava vermek daha iyidir. Orada istihdamı on katına çıkarır.
- Türk Telekom bir dönem, cep telefonları yokken çok daha fazla bir fiyata satılabilirdi ama bir başkası onu o zaman satmayı beceremedi.
 
BAŞBAKAN PARASINI ÖDÜYOR, BİZ DE İNDİRİM YAPIYORUZ
- Başbakan bizim otellerimizi tercih ediyor. Sadece Başbakan değil birçok devlet başkanı tercih ediyor. Biz zaten otellerimizi kurgularken bir devlet başkanı bizim otelimizi tercih eder mi diye üniteler geliştiriyoruz. Başbakan bizim otellerimizde konaklarken parasını ödüyor. İndirim de yapıyoruz tabii.
 
TÜRKİYE DEMOKRASİDE ÖNDE AMA BİR ALMANYA DEĞİL
- Türkiye demokraside çok önde ama bir Almanya bir Avusturya değil. Zaten demokrasi dünden bugüne hemen olacak birşey değil. Zaman gerekiyor.
 
HER ŞEHİRDE BİR ÜNİVERSİTE OLSUN FİKRİNDEN YANA DEĞİLİM
- Ben her şehirde bir üniversite olsun fikrinden çok, her şehir farklı bir özelliğiyle öne çıksın, onu marka yapsın fikrinden yanayım.
- Üniversite sistemi yeniden tartışılmalı. Dünya gelişti, bilgiye ulaşmak kolaylaştı. 4 yıl üniversiteye gerek var mı?
 
ULUSLARARASI ANTALYA ÜNİVERSİTESİ’NDE MÜTEŞEBBİS YETİŞTİRECEĞİZ
- Biz Uluslararası Antalya Üniversitesi’ne Türkiye’ye müteşebbis yetiştirme vizyonunu koyduk. Burada İngilizce'yi çözeceğiz, farklı halkları birbiriyle buluşturacağız dedik. Daha yolun başındayız. Önümüzdeki yıl yüzde 100 burslu öğrenci alacağız.
 
UKRAYNALI TURİST VE 50 BİN DOLAR
- Benim çok meşhur bir hikayem vardır, sene 1994, mücevher mağazasına bir müşteri geldi. Eşiyle beraber mücevher seçtiler. 50 bin dolar tuttu. Adam birden kıpkrımızı oldu, eşinin yanında da konuşamıyor. Bunu Ukrayna’ya gönderirseniz ben de size parasını göndereyim dedi. Biz gönderemeyiz dedim. Sonra oturduk konuştuk, iyi bir insana benziyorsunuz, siz bunu alın götürün parayı havale edin dedim. Aylar sonra beni Ukrayna'ya davet etti. Çok iyi arkadaş olduk baktım ki meğerse Ukrayna'nın en zenginlerindenmiş. Sonra biz 2001 yılında onunla ortak bir yer kurduk. Ben bunu bir gazeteci dostumuza anlattım. O da ben Rus’un birine bir altın verdim sonra o da bana milyonlar verdi gibi anlattı ama öyle bir şey yok tabii. Karşılıklı bir güven oluştu ve dostluğumuz iş ilişkisine dönüştü.
 
MİLYARDERLİK YERİNE ÖĞRENCİ OLMAYI TERCİH EDERDİM
- Ben hepinizden daha az yiyorum, daha az uyuyorum evime daha az gidiyorum, arkadaşlarımla daha az görüşüyorum. Şu an öğrenci arkadaşların arasında olmayı, milyarderliğe, bulunduğum konuma tercih ederdim.
 
LİBERAL EKONOMİDEN YANAYIM
- Dünyada açı olmayan, fakiri olmayan bir ülke gösteremezsiniz. Maalesef bu dünyanın gerçeği heryerde var.
- Ben serbest ekonomiden, liberal ekonomiden yana biriyim. Komünizmden dönen birçok ülkede iş yapıyorum. Oralarda gördüklerim var.
- Ben Van'da iken de liberal sistemin içinde olmayı istedim istemesem burada olmazdım.
 
VAN TURİZM MERKEZİ İLAN EDİLMELİ
- Depremin yaralarını sarmak, istihdamı doğuya kaydırmak, batıya başedilemez göçü önlemek için Van'ı mutlaka turizm merkezi ilan etmeliyiz. Çözüm süreci de buna ivme kazandıracak. Ben buna önderlik de edebilirim, bir konsorsiyumun içinde yatırım da yapabilirim. Bu çözüm süreciyle birlikte Türkiye'de atılan en önemli adımlardan biri olacaktır.
 
RİXOS ÇİN YAKINDA
- Rixos olarak Çin'e gidiyoruz. Çok önemli ortaklıklar imzaladık, yakında açıklayacağız.